2019-09-28 724 浏览
富记算系沙田或者大围区好出名嘅食肆,都有几十年历史,有好多区外嘅人都会慕名而来。但系原来其实有好多住喺依区嘅街坊反而都唔知道依间野,有次我仲介绍返住该邨嘅朋友仔去食,真系搅笑。我自己都系几年前,因为睇到人哋嘅食评,所以先知道有呢间野。当时富记其实已经唔再系冬菇亭大排档,而系新装修嘅餐厅。今日又同位朋友嚟一齐食,事先已经订好左只种运鸡,因为样嘢系对我讲系必食嘅!然后,再加多豉椒炒蚬,上汤浸菜,仲有佢哋个另外一个招牌菜,韭菜炸煎墨鱼饼,再加多个豆腐鱼头汤,两个人食,实在太丰富啦!种运鸡系次次都必食,新鲜热辣原只上,店家会提供埋手套俾你自己撕黎食,皮脆肉非常嫩滑,有肉汁(又可以满足我哋暴力嘅欲望 )。呢个地方虽然麻麻甩甩,但系其实坐得好舒服,唔迫,价钱街坊,啲𩠌份量都好大,而且味道好。我地今晚两个人当然系食唔哂,埋单5百几蚊,仲食到要打包。次次嚟都食得好开心,通常同朋友嚟吹下水,食下野,饮下啤酒,咁就可以一晚。唯一就系依度喺屋邨入边,港铁站行黎都要十几二十分钟,比较吊脚,如果唔属于区嘅朋友,就可能会比较难揾一啲。

种运鸡

)。