2014-10-20 18939 浏览
很少机会去上海总会食饭,因为要搭上搭上搭上搭先可以订到位,只限会员嘛。一场嚟到梗系叫啲周围食到嘅嘢先试到功夫。菜单系咁嘅: 前菜:熏蛋 、马兰头 、脆缮 、醉乳鸽 、素鹅 、海哲头 汤:火瞳菜胆炖鸡 主菜:走油元蹄、 蜜汁火方、熏鸡、 清炒虾仁、炒桂鱼丝、 火丁甜豆 淀粉质:葱油伴面、锅贴 、素菜包 甜品 :寿包 其实想拣一样话唔好食都好难拣,要拣最好,我拣蜜汁火方。个蜜汁同火腿咸甜互融,加片响铃夹在松软馒头里,咬一啖,自己哗咗一声。 炒桂鱼丝亦考工夫,起完肉仲要切丝,油泡到啱啱熟,唔系咁易。有人问,点解唔食鲥鱼呀?鲥鱼呢啲同榴梿一样,唔系人人食,而且好鬼贵,大围饭局都系commerical啲好。火瞳菜胆炖鸡,睇清楚,铺面的系一棵棵津白,唔好以为系翅,火腿好大条,只鸡好大只。元蹄,肉一般,层皮不得了。另一个哗点系葱油伴面,真系冇见过咁大盘,好香嘅葱、好香嘅油、好香嘅葱油,啲面虽然腍咗啲,但系都好食。 预18人份量,最后16人,食剩几个包,每位五百蚊。 有机会真系要搭上搭上搭上搭再去。

一场嚟到梗系叫啲周围食到嘅嘢先试到功夫。

菜单系咁嘅:
前菜:熏蛋 、马兰头 、脆缮 、醉乳鸽 、素鹅 、海哲头
汤:火瞳菜胆炖鸡
淀粉质:葱油伴面、锅贴 、素菜包
甜品 :寿包
火丁甜豆
元蹄,肉一般,层皮不得了。
走油元碲
慕油伴面