2012-04-12 19 浏览
於尖沙咀, 另一間以雞湯作為湯底的拉麵店, 開業己有半年以上的時間, 今晚首次光臨.晚上六點多少少, 去到由尖東連接紅磡火車站的天橋, 行到去新東海商業中心入口處, 有員工 (好似係老闆) 派 coupon,每位人客 free 一杯飲品.入到店內, 大量座位, 員工安排我與太太坐一張四人卡位.餐牌只有一張, 前後兩面印刷, 一面是日文, 另一面是英文, 並沒有中文.雖然沒有中文, 但唔會睇唔明, 皆因有圖片.拉麵總共有四款, 我與太太都要了Marutama Ra-men (丸玉拉麵), 唔辣 (辣要加錢), $75另外叫了一款小食Kakuni (角煮), $42用 coupon 要咗 2 罐 Sprite, 每罐價值 $16係等食期間, 係桌上發現供炸蒜片, 一陣間可以加去碗拉麵, 淨吃味道都十分不錯數分鐘後, 先上小食Kakuni (角煮), 如餐牌上圖片一樣, 只有三小件, 重質不重量, 味道最緊要. 但十分可惜, 豬肉十分 '鞋', 而且十分咸, 感覺似食緊一舊咸瘦肉, 唯獨脂肪部份味道比較正常.老實說, $42 只有三小件, 而且味道遜色, 此小食可以放棄.好, 下一輪就係拉麵
於尖沙咀, 另一間以雞湯作為湯底的拉麵店,
開業己有半年以上的時間, 今晚首次光臨.

晚上六點多少少, 去到由尖東連接紅磡火車站的天橋,
每位人客 free 一杯飲品.
新登場贈飲 coupon
入到店內, 大量座位, 員工安排我與太太坐一張四人卡位.

雖然沒有中文, 但唔會睇唔明, 皆因有圖片.

另外叫了一款小食Kakuni (角煮), $42

炸蒜片
感覺似食緊一舊咸瘦肉, 唯獨脂肪部份味道比較正常.
角煮 (Kakuni)
好, 下一輪就係拉麵, 一上枱, 一陣不錯的雞湯香味,
再看湯底的顏色, 十分濃郁的淡黃色, 心想: 味道一定不錯了.
丸玉拉麵 (Marutama Ra-men)
先來一口湯, 噢, 同預期中不一樣, 雖然有淡淡的雞味, 但沒有想像中的濃.
再來多一口, 感覺依然, 有少許失望, 或許我比佢的香味及顏色誤導了, 更或許我拿它與鳥華比較.
試完湯, 輪到麵, 麵條偏幼 (不是小弟喜歡的類型), 但仍然保持咬口. 可以. (此處的麵條是自家製的)
跟住食啖叉燒, 味道可以, 但 size 與餐牌上圖片相差很遠, 十分細件, 而且加上十分薄切.
最後試埋隻半熟卵, 味道不錯, 算得上是這碗麵的 the best.
半熟卵
埋單 total $211.2, 要收加一, 可以用 VISA

平心而論, 個人比較 like 鳥華, 不論是湯底及麵條.
2012-04-05
$105.6 (晚餐)