2024-11-10 293 浏览
慶祝生日係需豪一次👍🏻呢一餐真係令我印象特別深刻,因為專業日本廚師發辦除咗食材,餐廳從裝潢到器皿,師傅每一個動作都講求專業同精細。縞鰺魚薄切中間包海膽豆腐配搭已經相當特別,肉質鮮嫩透過輕輕醃製,保持住魚肉嘅鮮味口感。中間包住嘅海膽豆腐,滑嫩細膩。北海道北寄貝勁鮮甜爽口,搭配生葵漬物,啱啱好嘅火候令貝肉保持住最佳口感。北海道汁清新又開胃。目仁奈海藻鹽獨特嘅海藻鹽帶有天然嘅海洋風味,鹹味適中,仲有淡淡嘅海藻香氣,為沖繩小龍蝦增添咗特別嘅層次,呢個組合一拍即合赤貝嘅脆口同蛋黃醋醇厚味道相得益彰。帶來一種獨特海鮮味道。又係食秋刀魚嘅時候,配上北海道著名嘅調取‘’三升漬‘’用綠辣椒、麹、醬油這三種材料來醃漬,口感微微辛辣配上紫蘇葉中和,成件事互相平衡超鍾意牡丹蝦嗰種漿口嘅感覺,配上少少芥末,每一啖都係滿足嘅滋味。北海道厚岸灣仙鳳趾是以生蠔聞名,海水同飽含礦物質的湖水混合,肉身超肥厚,口感爽滑除咗壽司刺身熱食都係有驚喜,金鯛松笠燒用200度高溫嘅燒岩鹽煎封,令外層煎到金黃香脆,金鯛魚嘅肉質豐富多汁,帶有自然鮮甜味,再加上燒岩鹽鹹香。火候定調味都恰到好處大拖羅肉質肥美入口即溶,本來以為炸蔥絲會搶咗拖

赤貝嘅脆口同蛋黃醋醇厚味道相得益彰。
帶來一種獨特海鮮味道。

大拖羅肉質肥美入口即溶,本來以為炸蔥絲會搶咗拖羅主角位置,但油脂嘅鮮香同蔥絲嘅微甜交織,食過先知道食材嘅配搭真係非常重要。

脆鱈魚乾上放上正當造白海膽,配上淡雪鹽再令整體味道再提鮮

全過程令人感覺好似置身喺日本嘅高級料亭。師傅刀工細膩,每一塊魚片切得均勻,完全展現咗日本料理嘅最佳風味。