2022-12-18 208 浏览
生日週黎啦,陸續有好多不同的朋友約我食好野,今次就黎到呢間食蟹的餐廳。餐廳以日式裝修為主,一入門口就見到裝著蟹的魚缸。我地安排坐卡位,座得舒適又有私隱度。我們兩個人點了特選會席套餐,食到好飽好滿足。蟹肉三文魚籽沙律,沙律顏色好colourful,又紫色綠色咁,用上沙律醋,味道酸酸的,好開胃。除了有沙律,還有漬物牛蒡和螺肉,兩者都爽身,口感十足。甲羅燒配多士,甲羅燒的蟹膏配上脆卜卜的多士,食落濃味,口感十足。黑魚子海膽蟹肉蒸蛋,蒸蛋面頭有海膽、黑魚子和蟹肉,蛋內有紫蘇葉和白果,口感幼滑鮮甜。香箱蟹,不時不食,呢個季節最岩就係食香箱蟹,即係松葉蟹蟹乸。香箱蟹主要食蟹籽和蟹膏,師傅已經將兩者拌勻,而且將蟹肉和蟹籽放於蟹蓋入面,一半半咁,好靚,而且放得滿滿。鹿兒島A5和牛,和牛入口即溶,牛肉味重,而且幾juicy,估唔到除左蟹,牛肉都咁好食。松葉蟹釜飯,呢個飯有店員幫忙拌勻三文魚籽、蔥花、黑松露、蟹肉,還會分埋兩碗俾我地,飯鮮甜又有口感,不錯。抹茶奶凍及蕨餅,奶凍幼滑,有淡淡抹茶味,加上紅豆的點綴,小小甜,味道不錯。而且仲有我最愛食的蕨餅,清清地又煙韌。

我們兩個人點了特選會席套餐,食到好飽好滿足。