2014-03-24 1825 浏览
其实都系无意中serach到呢间餐厅, 因为约朋友在旺角太子呢头食饭, 我突然又想食越南嘢, 上嚟OR揾下有乜食, 当然search可以用tablemap订枱的食肆啦~ 咁就睇到呢间, 又见佢食评好似几好, 于是试一试, 就book枱~ 我仲要系果朝先book枱, 见到仲有大把时间供选择, 仲心谂呢间嘢一定唔会太多人食, 但去到先发现, 除咗已经有人坐紧的枱之后, 其余枱都已经reserved, 枱与枱之间都空间都唔太多, 几close下, 仲要不停有人walk in, 虽然呢间系楼上舖, 但都好多人识食~虽然呢度话系iron man的主题餐厅, 其实只系门口放咗只大公仔, 然后有个玻璃柜放满figuer公仔, 其他装修摆设完全冇关系lor~ 不过我唔系为咗iron man而嚟, 所以唔会失望~  法式软壳蟹米纸卷切开有六件, 直径约有2寸咁阔, 一口系食唔哂的, 入面包咗少少软壳蟹, 多多檬粉, 几块生菜叶, 仲有d青瓜丝萝卜丝, 我永远食到天一半地一半, 实在太大旧, 而个米纸又un un地, 好难咁咬开, 所以用力一咬一拉, 就整散哂, 跌到成碟都系~  越式网皮春卷好脆
 法式软壳蟹米纸卷
法式软壳蟹米纸卷

越式网皮春卷
好脆好正, 个馅好似咸水角果d馅, 一碟有6条, 每条约2寸长左右啦~ 连佢跟上的生菜, 好似都系得6块, 多1块都冇, 啱啱好够一条包一块~

咖哩皇面饱配滑鸡
咖哩皇面饱配滑鸡
超巨型的面包, 对两个女仔嚟讲, 真系好难KO佢, 我地都食咗一半, 算系好劲架喇, 因为我地仲叫咗其他三样嘢食, 见到隔离枱一男一女, 除咗叫呢个大面包外, 只系叫多一个小食, 佢地仲食净得多过我地, 我地都唔算好浪费啫~

肉碎生菜包
肉碎生菜包
我仲以为系净肉碎, 原来都夹杂咗d豆粒葱粒的物体, 眼见佢好似好多辣油咁, 好彩食落都唔系好辣, 我都接受到, 再加埋用生菜包住食, 更加清爽冇咁辣~

三色冰
好多年冇饮过三色冰呀珍多冰之类的越式特饮, 今次我都谂咗好耐, 究竟饮三色冰好定珍多冰好, 结果都系选择咗三色冰, 我都唔知点解, 叫果阵口快快叫咗三色冰, 咁就是旦啦~ 佢三色冰真系有三色料, 有d爽, 有d烟un, 其实都唔知咩嚟, 不过最紧要就系佢唔系太甜, 又唔会太济~

估唔到出街食饭, 冇特别去叫菜食, 差不多碟碟都有菜, 真系够哂健康, 唔会净系食肉咁济, 不过以两个人嚟食, 都系眼阔肚窄, 食净半个面包, 已经比其他人食得多了~ 可能我地太耐冇食越南嘢, 好多嘢都想食, 而且第一次食呢间, 唔知d份量如何, 下次会识控制的~
2013-08-09