2010-02-03
上次係新世紀發現左原來美心皇宮無左,不過變左鴻星同翠園,上次食過鴻星覺得都幾好呀,今日又黎翠園試下。原來佢地係有下午茶既,唔知係咪因為平日少生意呢?我地大概 2 點幾 3 點去到,原來都幾多人架喎,仲要等位添,不過都係等 3-4 MINS到,好快就有位啦。入到去發現原來佢唔係畫點心,係推車仔的,真令人懷念以前係敦煌飲茶既日子。不過由於佢俾我地個位係比較裡面,基本上我唔係好睇到D車仔有咩食,通常都係要個阿姐嗌或者我出去望下先睇到。感覺上佢都係食傳統點心,唔會話有D咩特別野咁,係最大路既茶樓點心。佢有幾架車仔同一時間推,不過搞笑既係有D點心係重覆既.... 係咪剩左太多所以要幾架一齊賣??無咩特別想食,最後點心只係叫左個蛋撻同流沙包(必叫點心!)。另外我地再叫炒麵食。不過個蛋撻唔好食(><),難得佢係酥皮蛋撻,仲諗住會幾好添。佢俾我既時候已經係凍凍地,食落去係微溫,不過呢個都唔係重點,重點係食到D油「益」味,所以麻麻地。蛋漿亦唔夠味而且偏少,所以係唔好食的。流沙包就相反地幾好食,個麵包超軟熟,又唔係勁厚,流沙餡偏甜,唔算勁流沙但都可以接受,都叫做OK啦。反而炒粉麵飯感覺上多
反而炒粉麵飯感覺上多D選擇喎,最後我地要左個味菜牛柳絲炒麵,仲特登叫佢唔好炒太乾添。呢個都係OK,不過不失,唔知點解勁多牛柳絲同D麵既份量好似有D唔係幾平均! 不過個麵炒得幾好,真係唔會話太乾,亦唔會好硬,同D汁撈埋一齊都幾好食。相信如果更多味菜會更惹味,唔知係咪又係想健康D呢,所以都係會偏淡少少,唔會話好濃味。
服務絕對係好的,非常有禮貌,成日都唔該前,多謝後。仲有,佢唔俾客人自己拎野,一定要係佢地拎,咁我都明白既,不過有時覺得自己拎仲快手姐! 今日可能比較晏黎,食物OK,唔算特別好,感覺上銅鑼灣個間好D喎。