2021-09-15 680 浏览
适逢周末, 去叹个fine dinning浪漫一吓先! 私房菜式嘅fine dinning都系第一次试, 装修别致, 配合昏暗嘅灯光, 特显高贵气派! 当晚有四台客人, 台与台既空间十分充足, 私隐度高. 先来个welcome bite, 特别喜欢龙虾沙律松饼, 食完好开胃, 为丰盛嘅一晚揭开序幕! 再来是一道海胆Custard, 鲜味嘅海胆配上鱼子酱再加上Custard一齐放入口, 非常满足. 接著海鲜汤亦好有心思, 碟边配上烧虾, 可以一虾两食, 浸汤或分开食都有不同口感. 然后就到了全晚我最惊喜既菜式, 为何惊喜? 因为大厨将一道非常格式化,平平无奇嘅白酒煮青口, 煮得富有独特风格. 除了加入大量白酒外, 亦加上Rosemary调味, 顿时变得不平凡, 令我们吃得津津有味. 我也忍不住连酱汁也全部喝干! 主菜方面,我们点了乳鸽及和牛排, 中式乳鸽相信大家就食得多, 原来西式嘅煮法亦别有一番风味, 煮香两边, 然后入面既肉保持五成熟, 既有鸽嘅香味,又不失内里嘅嫩滑口感. 最后的甜品当然没有令我俩失望, 大厨告诉我们, 第一次来的客人都会安排这道signature dessert. 姜汁豆腐花上面加上新鲜打成的气泡, 除外观好看, 食落亦更有层次感, 内里亦有果仁点缀. 就算食到好饱都忍唔住清晒全碗. 这间餐厅值得推介的其中一个原因系佢地嘅open kitchen, 除了可以令客人欣赏煮食流程及不用担心卫生情况外, 一边嗅著下一道菜嘅香味, 一边等待, 令人对每道菜式更加想入非非. 顺带一提嘅系他们不收开瓶费, 和只要有足够人数亦可安排包场, 绝对系一个别出生面嘅地点来聚会或举行庆祝活动啊!!