2021-09-01
旺角最近開咗好多冰室同埋茶餐廳,選擇多咗好多,始終茶記仍然係最長青,食嘅嘢永遠都唔會厭。而呢間冰室我知道係新開無耐,裝修佈置都比較新式,行小清新路線,入到去成個感覺都好舒服。《蔥花滑蛋三拼飯》$60呢個啱晒有選擇困難症嘅人,因為叉燒、蝦仁、同埋牛肉我都好想試,呢個就滿足晒我,可以食到晒三樣,份量好足,蛋亦都幾滑,唔錯。《芝士汁原條龍利柳焗飯》$65茶記嘅焗飯一直係我嘅最愛,尤其是係焗豬扒飯,不過食得多就想試吓其他,相入邊已經見到龍利柳焗飯非常吸引,仲要加埋邪惡嘅芝士汁,成個配搭都好正。《炭烤阿根廷肉眼牛扒》$248茶記都有西式扒鋸,而且我都好耐冇食過肉眼扒,我哋要咗七成熟,出到嚟都真係七成冇呃人,對我來講就啱啱好啦,識落都幾重牛味,而且唔會燒到好dry,旁邊嘅薯條亦都好多!紅豆冰呢度嘅紅豆冰做得幾好,因為我真係好怕好甜,呢度嘅甜度可以接受,唔會覺得好膩,而且紅豆仲有一定嘅口感,唔會淋到好過分。 總括嚟講,呢間新開嘅冰室質素都幾唔錯,行過附近又想食茶記嘅話就啱晒。
《蔥花滑蛋三拼飯》$60
《芝士汁原條龍利柳焗飯》$65