2010-11-18 118 浏览
Dinner gathering 想食火锅, 经过多翻讨论, 嚟咗呢度因为只在前一日订枱, 来不及留近窗位置, 不过我哋张枱仍然望到夜景, 成座ifc栋向度呢到胜在用料新鲜, 收得呢个价钱就俾番呢个质素嘅嘢俾客人汤底只选简单的东瓜瑶柱, 希望能直接反映食物质素!当我哋点菜时, 正在犹豫牛食边样好, 侍应姐姐建议手切牛, 边位及脊位各半试齐佢我哋觉得脊位好食D, 可能多D脂肪, 但亦不是太"漏"; 牛边就.. 我觉得好似食鲜牛粥D牛肉咁啰水饺好大只, 未烚前已经是BB拳头size 这就是$88八只的关系? 味道一般, 不会令人失望但亦没有惊喜四宝丸好似必叫咁, 最印象深刻系牛丸, 食落点解咁似饮茶碟山竹牛肉嘅...? 好钟意就系年糕袋, 冇办法, 我就是比较偏心"烟韧"嘅食物蚌及蚝虽不是我杯茶, 但都好新鲜最后我们加了脆腐皮及芝士墨鱼面: 脆腐皮来时仍热, 就咁食都好好味, better than 放汤; 墨鱼面嘛.. 玩嘅成份多过食, 成条"jit"晒搞到成煲都系时, 竟然闻到芝士味, 少少surprise 食到最后先食菜, 真系估佢唔到, 我觉得成晚最好食竟然系我最忽视嘅嘢: 好耐
呢到胜在用料新鲜, 收得呢个价钱就俾番呢个质素嘅嘢俾客人
汤底只选简单的东瓜瑶柱, 希望能直接反映食物质素!
水饺好大只, 未烚前已经是BB拳头size

好钟意就系年糕袋, 冇办法, 我就是比较偏心"烟韧"嘅食物
蚌及蚝虽不是我杯茶, 但都好新鲜

食到最后先食菜, 真系估佢唔到, 我觉得成晚最好食竟然系我最忽视嘅嘢: 好耐冇食过咁鲜甜嘅菜, 完全冇点酱嘅必要, 点咗反而食唔到鲜甜真味!!!
其实火锅食物如果够新鲜, 就唔衰得去边; 好挂住D菜

服务方面, 侍应表现较参差, 有D就反应快速, 有D就讲嚟讲去都唔知我哋要唛, e.g. 我想再要多一次酱架, 果个姐姐要我哋重复几次先明, 唛有好多款酱架咩? 加水时D女侍应系咁倒, 冇唛留意D水会弹番上嚟, 反而部长比较"温柔"D
四个人嚟呢到啱啱好

日式野菜篮
手切肥牛(脊边各半)
水饺王, 四宝丸, 年糕袋
桂花蚌
美国桶蚝
脆腐皮
酱架
2010-11-12
日式野菜篮
手切肥牛(脊边各半)
水饺王, 四宝丸, 年糕袋
脆腐皮