2022-01-27
前排成日見人話海防道好多嘢食,以前返工喺隔離嘅印象唔覺得佢有嘢食,深信好多人都唔知道入面係食野既,就等我黎幫大家試下入面既食物啦。見到呢間小店開張唔夠一個星期,而我個人比較中意食日本野,雖然病緊👉👈咁最多唔食生野,食下其他熟食啦識我都知我好中意食新鮮即叫即做既卷物,要即做先食到入面香脆而面頭唔會凍曬既壽司卷。而呢間做到之如,仲可以自由配搭👏👏今次我揀咗蝦卷,卷面配左紫菜粉。拎到出嚟嘅時候隔住口罩都聞到香噴噴嘅紫菜味,好誇張呀。卷物仲可以6選1醬汁,今次我揀咗黑松露菌沙律,小癲既係佢係我面前攪勻啲醬,我係見到佢咁細兜都落咗勁多嘅黑松露,好足料好香黑松露味。貪心嘅我仲加咗$3要多個醬,是拉差沙律,我自己好鍾意呢個醬點卷物,好開胃!唔可以食魚生嘅我乖乖地叫定食差啲唔記得講定食係會配左前菜,飲品同七色彩雲養顏沙律🥗前菜係酸酸甜甜嘅白蘿蔔紅蘿蔔海帶沙律係自家製嘅薯仔沙律,我超鍾意食呢個😋😋😋😋黯然銷魂叉燒日本咖喱飯🍛暗然銷魂叉燒我會諗起灣仔一間飯店,佢配搭左印度咖喱好出名好好食,而呢間就配搭左日本咖喱,簡直係中西合璧,好有心思。佢嘅叉燒賣相睇得出自家製,而且味道甜甜地唔錯。沖繩島豬軟骨烏冬拉麵烏
今次我揀咗蝦卷,卷面配左紫菜粉。
拎到出嚟嘅時候隔住口罩都聞到香噴噴嘅紫菜味,好誇張呀。
唔可以食魚生嘅我乖乖地叫定食
差啲唔記得講定食係會配左前菜,飲品同七色彩雲養顏沙律🥗
前菜係酸酸甜甜嘅白蘿蔔紅蘿蔔海帶
沙律係自家製嘅薯仔沙律,我超鍾意食呢個😋😋😋😋
黯然銷魂叉燒日本咖喱飯🍛
沖繩島豬軟骨烏冬
拉麵烏冬我好鍾意配搭豬軟骨食,見佢餐牌係推介,而識我嘅人都知我唔鍾意食拉麵,好在呢度除咗拉麵仲有烏冬揀。
佢呢度嘅豬軟骨顏色同埋賣相同平時食嘅都有啲唔同,問返先知原來係自家製,店長每日發咗三個鐘嘅時間去熬製,唔係叫貨,好有心呀😻
食落去肉同埋軟骨啱啱好,唔似平時出面食嘅一係肉多冇乜軟骨,汁佢哋都係自家調製,唔係平時嘅豉油汁,幾特別👏
雖然唔識得生野,但偷偷地叫咗兩件BB壽司,即係玉子壽司,點解我會叫佢BB壽司?因為BB好鍾意食蛋壽司
佢嘅蛋壽司同出邊唔同所以我要試,出面多數都係用叫貨嘅玉子,但呢度勁有心,係自家製,味道唔似出面買嘅味道,我覺得呢個味道更啱BB食