2022-11-23 91 浏览
日本过江龙天丼🇯🇵|即叫即炸天妇罗🤤|长过手掌嘅天妇罗穴子🤩|金子半之助「就似这一区,曾经称得上美满甲天下」闲来无事,相约友人系湾仔睇show前揾嘢食,咁啱经过利东街(囍帖街),发现进驻多好多唔同特色嘅餐厅,最后都系比较钟意拣日式食物,所以就拣咗依间日式天妇罗丼,金子半之助以前系东京都有帮衬过,曾经嘅招牌天妇罗山非常打卡吸晴,特色用麻油嚟炸天妇罗,所以最有印像系佢天妇罗嘅麻油香气。利东街依间分店用上木系设计,以日式居酒居装修作招徕,平日夜晚6点半左右等候咗10分钟左右就安排入座。-江户前天丼 4.2/5⭐️单睇餐牌介绍已经比依个份量丰富嘅江户前天丼吸引住,由于坐系吧枱前,落单后见到师傅即叫即炸天罗妇同时闻到麻油嘅香气,更加期待新鲜即炸嘅天妇罗丼。等左15分钟左右,一碗好澎湃嘅天妇罗送上我面前,天妇罗穴子非常吸晴,有成30CM长,仲长过手掌。仲有天妇虾炸虾2只,小柱鱿鱼天妇罗饼,炸流心温泉蛋同炸海苔塞满哂成个碗,饭底本身已经淋上天妇罗汁,就咁食都已经好好味,店员介绍可以连同炸流心温泉蛋浆一齐享用,令到饭底更加湿润可口,增添唔同食法。另一样我比较钟意嘅就系小柱天妇罗饼,入口烟韧,啖啖贝柱入
日本过江龙天丼🇯🇵|
即叫即炸天妇罗🤤|
长过手掌嘅天妇罗穴子🤩|

金子半之助

「就似这一区,曾经称得上美满甲天下」

-江户前天丼 4.2/5⭐️

等左15分钟左右,一碗好澎湃嘅天妇罗送上我面前,天妇罗穴子非常吸晴,有成30CM长,仲长过手掌。仲有天妇虾炸虾2只,小柱鱿鱼天妇罗饼,炸流心温泉蛋同炸海苔塞满哂成个碗,饭底本身已经淋上天妇罗汁,就咁食都已经好好味,店员介绍可以连同炸流心温泉蛋浆一齐享用,令到饭底更加湿润可口,增添唔同食法。另一样我比较钟意嘅就系小柱天妇罗饼,入口烟韧,啖啖贝柱入口非常满足。天妇罗炸虾正常水准发挥。
重头戏当然系30CM长嘅穴子,师傅系天妇罗穴子上加上柚子解腻,入口啖啖肉嘅穴子都唔会觉得非常油腻,穴子外脆内嫩,配埋天妇罗汁更加滋味,再饮返杯啤酒冰凉一下口腔,完美作结。

总结:餐厅主打天妇罗丼,定价吸引,份量丰富又吸睛,细心加分位系会系穴子上加上柚子中和返天妇罗嘅油腻感,侍应亦都会为客人介绍食法,钟意食日本嘢嘅朋友唔好错过。

====
金子半之助 (湾仔)
📍湾仔皇后大道东200号利东街地下G16号舖
====