2018-06-28 9917 浏览
有位好兄弟,不时都相约行山,话题又啱倾啱讲,是日工作唔太忙,相约食晏昼饭,当然奉陪啦。由最初话食「大家乐」,变咗嚟「喜双逢」饮茶,绝对喺即兴。酒楼位于「万邦行」内嘅老饼商场,近门口喺一排排卡位,我哋两丁友就被安排坐晌房内挨墙死角位,虽然逼啲,但啱我㖞,窜埋一角少啲人骚扰。然而,由于啲枱櫈排到密密麻麻,所以,整体都喺嘈啲。环境一室鲜红,就连点心纸都喺红色,感觉有点娘。食物有齐晒点心、小食、推介、甜点、炒粉面,并登晒价钱,不过,定价真喺几贵吓。咸脆花生 $20每份收廿蚊,现成货,无乜美味可言,绝对喺过桥湿脚酒楼赚硬你嘅技俩,其实,小弟就最唔钟意中菜馆呢啲经营手法。茶芥收$18位,一样偏贵,唯一就喺有碟XO酱,之但喺,唔喺个个客都喜欢食XO酱啰,查实碟XO酱都几好食,咸咸鲜鲜而微辣。水晶莹鲜虾饺 $58去唔少酒楼食笼虾饺皇,贵极都喺三十五蚊左右,呢度一笼4粒就盛惠$58。佢哋嘅虾饺无话特别大只,饺皮亦未至于晶莹剔透,但压纹工整,饺皮唔黏牙,而啲鲜虾馅真材实料,爽弹又堆到满满,极富鲜虾味。杞子烧卖王 $58平时见放蟹籽嘅烧卖皇就多,改放粒杞子,虽然味道唔会话特别唔同,却有种古早味。烧卖做得丰满
咸脆花生 $20
咸脆花生
水晶莹鲜虾饺 $58

杞子烧卖王 $58

平时见放蟹籽嘅烧卖皇就多,改放粒杞子,虽然味道唔会话特别唔同,却有种古早味。烧卖做得丰满大粒,面层仲有啲鲜虾,咬落又唔会一口都喺肥猪肉,松化爽口。
杞子烧卖王
酥炸奶黄包 $42

一客3个炸奶黄包,色泽金黄均匀,咬落亦唔觉油腻,虽然啲奶黄馅唔似得啲流沙包流得咁澎湃,基本上可以话喺唔流,但奶黄馅都几柔滑富蛋香,炸过就多份香口感。
黑松露红米蛋白炒饭 $148

极之健康嘅一道炒饭,而且,都炒得都几大碟。黑松露落得无手紧,所以,上枱已散发出松露幽香,饭粒分明,炒得够爽身;除蛋白,饭内仲混有粟米、芥兰粒添。
黑松露红米蛋白炒饭
「喜双逢」走嘅喺贵价路线,定价直逼酒店中菜厅,但跟环境、服务都未喺去到同一个水平,感觉都喺偏贵。然而,食物喺做得不错,点心水准扎实,但却唔会有咩太大惊喜,同等价钱,晌中环可以有好多选择