2018-12-16
食肆有冇米芝蓮光環加持對我黎講唔重要,決定黎粵來順時都冇留意過,睇食評時亦都只係哦一聲,咁作為米芝蓮,價錢就唔貴嘅,哈。星期五晚夠膽死冇訂位行過黎,勉勉強強坐到張四人枱,餐廳環境一般小菜館格局,枱櫈異常逼狹,加上九成滿座,非常熱鬧一行四人坐低之後就急急腳睇餐牌,菜式選擇都多,店員見我地對海鮮套餐冇興趣都識趣地走開。一行四人揀左啲超普通嘅小菜,四餸一湯,人均消費二百,除左個湯最值得一讚,未見邊款小炒特別出色,可能我地唔係點招牌菜啦,總結呢間我就試一次算。杏汁白肺湯 $248無飯夫婦出街炒小菜,梗會睇下有乜湯水,點左個大嘅杏汁白肺湯,皆因自己煲就超花時間、工夫,又煲得唔夠好飲。呢個湯推薦,大份足夠四人分享,每人都飲到兩碗有多,撈起亦都有唔少湯料。湯底奶白色,入口厚身,濃稠適中,飲得出落足料避風塘雞翼 $98雞翼控就有點失望,一上枱見雞翼賣相都幾吸引,雞翼大隻,亦都炸得好香脆,無油膩感;可惜雞肉入面係完全無味。粵來順少炒皇 $128小菜整體份量偏少,你當每款兩個人食就差唔多。小炒皇味道都唔錯,同一般小菜館大同小異,都幾香口,而且佢加左幾粒蝦球,新鮮爽口。醬爆黑豚肉 $108西芹炒起啲類似豬
杏汁白肺湯
避風塘雞翼 $98
避風塘雞翼
粵來順少炒皇 $128
粵來順少炒皇
醬爆黑豚肉 $108
西芹炒起啲類似豬頸肉,肉質爽脆,味道都係偏淡啲,唔知係咪我太重口味?
醬爆黑豚肉
金沙鮮魷 $148
鮮魷都係失望之作,份量兩至三人用合適,鮮魷大小適中,睇落就金金黃黃,炸得幾靚仔,唔會好油膩。可惜粉漿厚身偏硬,但又唔夠蛋黃味,一咬就皮魷分離,皮還皮食,魷還魷食,魷魚略老。
金沙鮮魷