2021-08-21
蘇山雞飯開左一段時間,舖位係由隔離港口味茶餐廳割出來。平日生意非常之好,門庭若市,今日行過居然無人,咁就試一試啦!選擇相當多,除咗海南雞飯,仲有椰漿飯、摻摻、“辣死你嗎”呢啲……小菜配搭款式眾多, 點單會好興奮,同埋帶點選擇困難症。例如加10蚊可以轉肉骨茶,但是重點的海南雞, 只屬合格,沒有同一條街間雞仔去骨海南雞好食,大有博而不精之感,老實講有啲失望。陣間會講下點解。首先讚下服務先,上菜速度極快,用QR code自己落完單之後,5分鐘左右已經上菜,速度驚人。侍應認識主動斟水,服務尚算殷勤。而且冇加一服務費。講下環境,新裝修光線明亮,但係部份嘅枱櫈不甚舒適,尤其我坐嘅位置張枱底部係正方形錐體,令到雙腳同腳板無處安放,座椅以極具有設計感的“直立鋼片”組合而成,坐落非常之硬。座位之間距離亦都好近,我可以清楚聽到哂隔離位講緊咩八卦。講下食物先,招牌嘅海南雞一上台就覺得有問題啦,目測已經唔對路,甩皮甩骨, 用啲芫荽嘗試去遮住佢。揭開會發現皮同肉唔單止分離,底部仲遮住大量既肥膏同雞皮。雖然雞肉嫩滑, 沒有滲血,但係皮厚肥油過多,十分之膩,質素唔算好好。作為自稱招牌菜,有啲失色。飯量都有得揀,揀
飯量都有得揀,揀左“正常飯量”都頗多,建議女生可以揀少飯。
加10蚊轉嘅肉骨茶, 由色水以至味道都不合格,唔好話正唔正宗啦,只係一啲帶少少味既清湯,唔難食既,但同蘇媽蘇媽嗰啲差得遠。
另外加18蚊叫左個鮮油咖央多士,一來見到舊牛油好厚喎,直情嚇親隔離台的男士。
點知發現原來照騙黎既,揭開即刻“唓~”一聲。
半溶嘅牛油滴曬出來,多士都夠脆,但老實講,牛油蓋過晒咖央既味,邪惡得黎唔喺好match。同埋由於海南雞本身好油啦,再食咁多牛油更加膩呀,最後我兩邊都揀走咗啲肥油冇食晒。
總結
蘇山雞飯都算係區內比較有誠意既一間鋪,菜式配搭多,都唔驚揀唔啱。可惜招牌海南雞質素唔算好高,未足以成為招牌。同埋我今次嗌既幾樣野,不約而同都係失望嘅,佢每一樣菜式我都可以係區內搵到更好嘅代替品。博而不精,喺我食完最大嘅觀感。同埋我建議佢加啲解膩嘅小食,例如醃蘿蔔之類。