餐厅: 嘉麟樓
资讯:

几年前第一次黎嘉麟楼饮茶,觉得食物都唔错,环境服务就当然系一等一。今日大年初一前夕黎嘉麟楼食返餐团年饭先,一早就订好位,系茶市。早几日餐厅打电话黎confirm,前一日又再打黎confirm,一定好多人waiting。门口有一棵盛开既桃花,入到去发现d枱密过之前,不过当然坐唔满。虽然灯光昏暗,不过环境古雅,张枱够大,4个人坐6人枱,坐得舒服。枱面有一盆好可爱嘅五代同堂,好应节。虎珀合桃餐前小食系虎珀合桃,有一大兜,真系咁多年都仲有呢个咁好食嘅小食,仲要系免费,正。合桃甜甜哋加左白芝麻粒,真系超好食。连筷子托都好特别。餐牌有21款点心,仲有厨师品味午宴,同时令午餐。茶钱每位$42。今日叫左几款点心食吓。蟹肉带子菜苗饺 $88 另加一呢个价钱系一客3件,我哋加钱要多一粒。蟹肉带子菜苗饺有好靓嘅金边饺皮,入面包住带子粒同豆苗,不过食唔出有蟹肉。带子粒味道唔错,豆苗就出水,所以较湿。饺皮唔算薄,沾辣椒酱食好食啲,如果唔系太清淡。笋尖鲜虾饺 $96 另加一笋尖鲜虾饺一客4件,好大粒。饺皮唔算厚,入面有3,4只虾。鲜虾烧卖 $90 另加一呢个价钱一客3件,我哋加钱要多一粒。鲜虾烧卖有超大只鲜虾喺上

枱面有一盆好可爱嘅五代同堂,好应节。

虎珀合桃

连筷子托都好特别。

蟹肉带子菜苗饺

蟹肉带子菜苗饺 $88 另加一

蟹肉带子菜苗饺

笋尖鲜虾饺

笋尖鲜虾饺 $96 另加一

笋尖鲜虾饺一客4件,好大粒。饺皮唔算厚,入面有3,4只虾。
鲜虾烧卖

鲜虾烧卖 $90 另加一

呢个价钱一客3件,我哋加钱要多一粒。鲜虾烧卖有超大只鲜虾喺上面,加左少少蟹籽。饀有猪肉同好香嘅冬菇,食落啖啖肉。
芹香星斑脆春卷

芹香星斑脆春卷 $120 另加一

芹香星斑脆春卷

芹香星斑脆春卷一客3件,我哋加钱要多一件。摆盘好靓,春卷一开二,用喼汁点缀。春卷脆皮包住星斑鱼肉,加左西芹同香茜,西芹同香茜味道唔太出,鱼肉质感唔滑,有啲弹牙似鱼滑。呢款春卷都算特别。
XO酱炒萝卜糕

XO酱炒萝卜糕 $138 另加一

XO酱炒萝卜糕用个锅上,大大粒,一共有12粒,好滑不过块皮唔脆,失望。用自家制XO酱炒,不过味道唔够,唔辣,要沾辣椒酱食。虾米冇乜,有芽菜同一块薄薄嘅煎蛋垫底,煎蛋好香。

甜品唔喺点心餐牌度,要睇主餐牌。
驰名香芒冻布甸

驰名香芒冻布甸 $85 另加一

驰名香芒冻布甸

驰名香芒冻布甸卖相当然唔系一般芒果布甸,上面有新鲜芒果粒同士多啤梨,仲有招牌朱古力牌。不过食落冇特别,唔需要试。
栗蓉焗西米布甸

栗蓉焗西米布甸 $85 另加一

栗蓉焗西米布甸

栗蓉焗西米布甸用一个中式常满兜上枱,一打开就见到上面有一粒有金箔嘅栗子,下面就系焗西米布甸,西米布甸份量唔多。栗子蓉系多,不过西米布甸偏干,令到质感好唔滑,好失望。同平时食嘅焗西米布甸比,呢个差好多。

食物有好有唔好,略为失望。服务当然系六星级,服务员好贴心,帮手影相冇托手㬹,会主动帮你倒茶。用餐感觉不错,都比个OK啦。
2022-01-31
鲜虾烧卖