2019-05-04
今日同幾個朋友又過左來倫哥,食過甘多見火鍋放題,都係覺得哩間cp值最高。地方雖然屬於元朗,但都近地鐵,好易搵到。一坐低就上左幾個小菜:燜鮑魚拼花膠,蒜蓉粉絲蒸聖仔,蘿蔔粒,豆腐冷盤。值得一讚鮑魚拼花膠,好入味,而且好厚身,上台時候還熱辣辣。之後上左一盤刺身:有三文魚,帆立貝,大大隻甜蝦,北極貝,八爪魚(按人頭分類比,我地係4人,無得添)樣樣都好新鮮,唔似一般外面火鍋放題刺身通常好爛。之後上主角之一雞煲,份量剛剛好,叫左少辣,可以無限添。雞煲雞肉好彈牙有雞味,配上距地少辣配料一點都不覺得油膩。但我地無再添,因為還有主角二。之後主角之二火鍋,哩度會幫我地還鍋底,唔需要用多油雞煲加湯,我地叫左簡單清湯。香菜皮蛋豆腐,雖然是湯底,但都好足料。之後上左一個按人頭份量海鮮盤:蟹,蝦,斑片,聖子,魷魚,幾種貝類,除左蟹同聖子無得添外,其他都可以再添。哩度除左海鮮牛肉非常得,勁雪花,手切的,柔質好好、完全唔硬,好香牛肉味道,唔可以添,不過可以另外加錢再點。另外還有好多配菜都係任食:雜菜盤,黑色墨魚滑,蝦滑(入面真係有粒粒墨魚同蝦,推介食)炸魚皮,響鈴,蝦餃,韭菜餃,魚皮餃都好好味,還有其他丸丸同午餐肉
另外還有好多配菜都係任食:雜菜盤,黑色墨魚滑,蝦滑(入面真係有粒粒墨魚同蝦,推介食)炸魚皮,響鈴,蝦餃,韭菜餃,魚皮餃都好好味,還有其他丸丸同午餐肉。
飲品方面好多熱門飲品都有,還有自家製薏米檸檬水不錯,最後來個甜品。完美,滿足。