2022-09-14 1451 浏览
约咗位老死食晏,要佢专登过嚟港岛区,所以,食好少少拣咗晌金钟太古广场嘅「Apinara」,主打正宗泰国菜,更喺连续多年获选为泰国曼谷最佳食府,心谂够稳阵,加上地点佢同我都就脚。午市过到嚟,都真喺几人山人海,完全唔觉依家新冠喺日日有过万宗确诊,完全喺疫下新常态。其实餐厅都几大,好似横跨几个铺位咁,装修摩登而有格调。不过,我哋想快啲入座,所以,唔介意坐吧枱,其实,吧位𠮶边有啲自成一角,感觉仲阔落。午市人流旺,出餐要快,主打就梗喺套餐,一共8款选择,包餐汤、精选沙律、小食、甜品及指定餐茶,定价$180-$200。此外,仲有啲加配嘅升级优惠同泰式特饮。反转背面,就喺散点餐牌,包括前菜、汤品、主食、饭面、甜品……等等,当然,以午餐嘅组合喺相宜啲,我哋亦简简单单叫两份午餐,配杯泰式特饮。泰式卤水猪手配白饭 $180老友谂住呢款喺每日限量,所以,就睇啱佢,咪讲笑,睇落比餐牌相片仲要多,大大堆猪手肉,加上卤豆腐、溏心卤蛋、泰式咸菜,再加埋餐汤、配菜,可谓分量十足。餐汤佢就拣冬阴功,睇色泽就好对办,饮过先知坚定流,佢话味道好浓厚,辣度温和,带微微酸同少少香料味,饮落颇为开胃,而里面嘅虾肉亦都又大又鲜,整
泰式卤水猪手配白饭 $180

泰式卤水猪手配白饭
,而里面嘅虾肉亦都又大又鲜,整体嚟讲,真喺唔错。
冬阴功
啲猪手又点呢?小弟都试咗嚿,拣咗件连皮嘅,入口肉质确喺超松化,皮下脂肪食落又唔觉好油腻,骨胶原强劲,沾上自家制辣酱,更显惹味;佢仲话卤豆腐、卤蛋都好入味,加上只蛋有溏心效果,自然可以再加啲分
黄咖喱鸡配白饭 $180

无论黄咖喱、青咖喱、红咖喱,泰式咖喱一向有卖点,小弟都算算哋喺食肉兽,所以,选上黄咖喱鸡饭,同埋,呢一款亦喺店家嘅推介菜式。同样地,配啲餐汤、小食、甜品,整份餐都显得好丰富。
黄咖喱鸡配白饭
泰式椰子鸡汤印象中都好似好少饮,入口果然渗出清甜嘅椰子香味,感觉又好似滑滑哋,捞一捞,汤内仲有好多鸡肉同草菇,又几唔错㖞。
泰式椰子鸡汤
泰式椰子鸡汤
原来睇餐牌,就话喺精选沙律及小食,依家睇落一个似喺炸菜包及泰式肉碎,前者食落我就觉得好似食紧春卷,好香脆;而后者,唔知点为只正确,我就捞落啲饭度拌匀食,哈哈!
炸菜包及泰式肉碎
讲到个黄咖喱,真喺几香,唔多辣,啱晒我,捞饭食就当然一流,而鸡肉沾满咖喱汁,就梗喺浓香惹味,再者,啲鸡肉够嫩滑,一口饭,就一口鸡肉,好味
。此外,仲伴有啲青瓜同青豆,可以作为间场食一食。
黄咖喱鸡
黄咖喱鸡
黄咖喱鸡配白饭
甜品喺细细兜嘅芒果西米露,老实讲,惊喜就无咩惊喜架啦,平平稳稳咁啦,当喺餐后有啲甜品
芒果西米露
冻泰式咖啡 +$18、龙眼班兰蜜 +$18

因为餐饮得一款指定嘅茶饮,所以,我哋不约而同改咗试啲泰式特饮。老友杯咖啡一嚟到即刻啜咗啖,都影唔切,佢就话唔错,几醇厚。而小弟一向都喜欢龙眼冰,呢一杯就用咗班兰蜜开冲,阵甜味几纯香自然,不过,班兰味就唔算话好突出,另外,龙眼喺新鲜货,但就真喺得好少啫。
龙眼班兰蜜、冻泰式咖啡
真喺一排无见,原来老死打算转工,仲有份心水工已经喺去到第二轮面试,呢餐饭就祝贺佢转工成功,第时稳定啲可以多啲出嚟一齐行山、踩单车。