2019-05-21 111 浏览
观塘真系一个好多美食嘅地方,每个月都差不多有新嘅店舖,今日午餐去到骆驼漆大厦觅食—鸟栖日本料理。餐厅内里装修简约,灯光柔和,我地被安排坐梳化位非常舒适,另外入面有个半开放嘅厨房,客人可以睇到厨房内嘅情况。午餐以定食为主,我同朋友选择咗七味牛肉豆腐锅定食及蒲烧鳗鱼定食,饮品就加钱要咗手调咖啡,我地两个都拣咗热及冻嘅玫瑰咖啡。定食包括咗一份新鲜沙律,一碗面豉汤同饮品。原条蒲烧鳗鱼定食原条鳗鱼份量足,味道带点焦香,食落鱼肉嫩滑,皮脂算肥美,而且少骨(可以讲系食唔到有骨)但因定食关系,鱼和饭系分开放,所以酱汁系加系鳗鱼上,较难用来拌饭,但胜在鳗鱼好味,所以唔差。七味牛肉豆腐锅定食感觉好似日式家庭料理,豆腐滑溜,牛肉及豆腐渗透晒汤汁好入味,而且有一丁点辣好惹味,用汤汁送饭非常一流。最惊喜嘅系玫瑰咖啡,饮起嚟带有淡淡的玫瑰花香味,软绵的奶泡上撒上玫瑰花瓣作点缀,热饮拉花好靓亦有玫瑰花瓣点缀。提提大家,餐厅有提供bb櫈(供应有限)而且几靓,非常适合小朋友一同用餐。

午餐以定食为主,
定食包括咗一份新鲜沙律,一碗面豉汤同饮品。

七味牛肉豆腐锅定食

最惊喜嘅系玫瑰咖啡,
玫瑰咖啡

用餐时段