2016-03-06
1995 浏览
之前食過加藤晚市,令我驚喜的是天婦羅,蔬果味道新鮮味甜,不是周圍容易食到。今次終於可以試到午市,快d 上個燒銀雪魚定食先。先講前菜有兩碟,一碟酸蘿蔔加一碟麻醬藕片。蘿蔔都新鮮多汁,不會好乾。但味道無咩突破,反而果碟麻醬藕片,切得好薄,藕片又好爽,食落索索聲,最重要個醬汁,係以麻酱為主調,但我覺得師傅調得個味甜d 同無咁結,胃口大開,令我好滿意。再講下個湯,三條豆卜,味道算濃郁,但少左驚喜,ok la !主菜黎勒,不得不讚下份燒銀鱈魚,主廚用左甜燒汁,火喉剛剛好,不會燒得乾,保留了魚的肉汁和甘香油份,令到魚的質地彈牙,魚肉可伴以沙律醬來食。為左想試魚的原味,未有伴以沙律醬食。但食左超過半份後,因為甜燒汁關係,開始有d 漏,最後會伴以沙拉醬,成份食曬!最後當然係雪糕上場,今次我食芝麻味,雪糕不會好甜,一般芝麻味道,但加藤的雪糕值得一讚的係個質地,當匙根忽落雪糕去,你會發現係帶有韌度的一球雪糕,感覺趣緻。入到店鋪,你會發現有雙語服務。日文和廣東話,兩種語言相較之下,曰文的語氣語調溫柔多了,可惜我不懂日文。店舖環境舒適,純樸古色格調,輕鬆,relax !
店舖環境舒適,純樸古色格調,輕鬆,relax !