2021-12-24 46 浏览
今日同朋友去銅鑼灣食好西,第一次行入永光中心原來都幾多食肆,呢間28樓既韓牛午市人流唔多,可以邊食邊傾唔使被趕,午餐定食有燒有熟有刺身可選,而且叫一個餐仲可以任食小食、前菜、沙律和飲品任飲(不包酒),實在好抵呢!呢間韓式餐廳的前菜當然也是韓式,泡菜有點辣但不太咸,我都食咗唔少,另外仲有韓式菠菜和芽菜,都做得幾好味。仲有好像牛舌的東東,尚可。沙律有三款菜、粟米、蟹柳絲、枝豆和我十分喜愛的中華沙律,有千島醬和沙律醋配合。燒肉嘅餐廳有無限沙律菜提供是十分重要,可以減低油膩感啊!飲品方便主要是汽水,我選了一罐仙草凍,好喝啊!吃完前菜沙律,主菜終於來了!我們點了一個二人份量的1++韓燒定量午市餐 ( $238 ),包括1++韓牛牛肋肉骨,1++等級嘅韓牛相等於A5和牛,真係好有牛味,軟滑得來有口感。另一款是韓醬1++韓牛肩胛,這款加了特式醬汁更入味。還有西班牙黑毛五花腩,雖然看上去有點肥(話明五花腩嘛)不過燒完食嘅時候就覺得好爽口。至於韓式雞腿肉同樣有醬汁加咗,燒嘅時間比較耐,但係都幾滑嘅。肉類以外還有每人一隻虎蝦和半殼青口,青口已經加上牛油,跟指引時間來燒就唔會過火太硬,味道還好的。不得不提這

飲品方便主要是汽水,我選了一罐仙草凍,好喝啊!

不得不提這個燒爐,不是一般見到的韓燒燒爐,而是光波轉盤,沒有太大油煙,自動轉轉下,令受熱更均勻。

雖則呢個午餐是二人份量,不過還是不太飽,所以另外叫多了一個「韓燒濟州黑毛豬肉丼」( $78 ),豬肉份量都算多,醬汁濃濃有點中式感覺,炒香的洋蔥芝麻令件事更香。