之前喺第二间cafe试过impossible meat,当时真系好惊讶味道同口感都做得非常似牛肉。今次就喺素年encore呢只素肉嘅汉堡扒版本,咬落去口感其实同真肉好接近只系无咁结实,而且仲整到五成熟咁中间半红而且非常多汁,加埋火箭菜同芝士唔讲真系以为食紧真牛肉汉堡。不过原来呢种素肉虽然保留到真肉嘅营养但卡路里同时系比真肉高!至于新猪肉我就第一次试,同素牛肉一样个口感会比较松散,无真猪肉咁结实,而且系完全无肥肉油脂个种感觉。换嚟嘅好处就系营养成份比真猪肉更好,减低一半以上嘅饱和脂肪同卡路里仲无胆固醇,非常适合追求健康嘅朋友。除咗个猪,日式咖哩同意大利饭好夹,当中仲有一啲鸡髀菇,真系份量超大!至于蕃薯条个黑松露蛋黄酱系非常出色,蕃薯条唔算太甜所以都比想像中夹。我自问系个食肉兽,要我完全唔食肉基本上系唔可能,但考虑到人类引致嘅气候同粮食问题,若然呢种新嘅生物科技可减碳排放同解决粮食问题,我觉得慢慢转食素肉亦会系重要嘅一大步!
不可能汉堡包

日式咖哩吉列猪扒意大利饭