2007-06-16
第一次黎食, 梗係坐sushi bar, 好feel o的, 同埋睇住師傅整, 會覺得好食o的. 我地唔知食咩好, 師傅就問我地想食咩, 魚的話爽或腍, 定係好濃魚味... 好采有師傅介紹, 我地食左:- 鹽燒toro sushi (勁推介呀!!! 未食就已經聞到好香, 入口即溶, 師傅話鹽燒toro 用既部份會多o的油, 但係食落又唔會好油, 恰到好處呀, 好好味呀...Ichiban!)- 新鮮toro sashimi (見師傅o岩o岩切起, 隔離又order, 我地又試下, 嘩! 有o的似雪花牛咁, 師傅話新鮮toro 比鹽燒toro 冇咁多根, 冇咁多油, 不過食落, 我覺得好多油, 有o的膩, 我會鐘意鹽燒多o的, anyway, this is very famous in this shop)- 左口魚sushi (好爽, 唔"sen", 師傅仲掃左o的sauce o係面, 唔駛點soya sauce 都已經好好味, oishi ne!) - 平政魚sushi (個名好特別, 師傅推介, 好新鮮呀, 好有魚味, 腍身o的, 不過我就覺得味道普通o的)- 立魚sushi (
- 立魚sushi (感覺好得意, 似squid, 哈哈, 不過就好味過squid)
- 海膽sushi (師傅話俾個浸o係海水o既我地, 一o的都唔"sen", 味道比外面普通既甜, 不過就唔夠日本o個o的咁甜lu, 但係呢份海膽, 入口即溶, 好正, 仲有, 塊紫菜好好味)
- 北寄貝sushi (我本身唔好貝殼類, 以前食o的北寄貝都唔鐘意, 好硬, 不過呢度既北寄貝唔似以前o個o的, 好新鮮, 唔硬, 好軟身, 味道唔錯)
..... 唔, 好似係咁多. 真係值得再去食喎, 下次再去過先, 不過要隔耐o的先, 因為個price 都幾..... 一定會再食鹽燒toro, 仲要試下其他野食. hehe....