2019-04-06
銅鑼灣Cubus的餐廳的食物顔值全部都很高!於是約了朋友一齊去食高質日式鐵板燒午餐😊每次吃鐵板燒望着師傅們在我面前即煎即上即食,都令我食得開心,目不暇給。😃我地2人每人點左個雪舟鐵板燒午餐 Sessyu Teppanyaki Set, 主要有七道菜, 首先來了前菜:茶碗蒸(蛋)原來鐵板也可做出茶碗蒸, 真是大開眼界!由師傅慢慢在鐵板上蒸弄而成,蛋好滑溜😋主菜最高級日本產黑毛和牛肋排油脂分佈平均,師傅燒至啱啱好三成熟,咬落去唔會好un都好有牛味,肉質細嫩,啖啖肉,又唔多筋👅美國高級牛柳 5成熟既牛柳,香口肉汁十足,配幾粒鹽黎食已經足夠😋銀鱈魚 Cod Fish將魚肉的表面燒至金黃香口,上碟散發着陣陣牛油香,YUM!👍🏻燒帶子•大蝦 帶子鮮嫩爽口,毫不油膩,而大蝦脆到連蝦殼都可以食埋!😋仲有炒椰菜、蒜心 和甘荀,味噌湯,日式炒飯,甘香鮮嫩爽口,而且不油膩亦不濃味,滿有蒜香和芝麻炒飯也有飯焦片... aka my favorite!! 飯焦片又薄又脆,味道不會太濃,炒得乾身而不油膩👍🏻👍🏻焦糖凍餅
單看外表,好似一件脆卜卜的乳豬,HAHA!
焦糖味十足,入口冰凍香甜,正合我口味。👍🏻👍🏻今日
首先來了前菜:茶碗蒸(蛋)
原來鐵板也可做出茶碗蒸, 真是大開眼界!
由師傅慢慢在鐵板上蒸弄而成,蛋好滑溜😋
主菜
最高級日本產黑毛和牛肋排
美國高級牛柳
5成熟既牛柳,香口肉汁十足,配幾粒鹽黎食已經足夠😋
銀鱈魚 Cod Fish
燒帶子•大蝦
帶子鮮嫩爽口,毫不油膩,而大蝦脆到連蝦殼都可以食埋!😋
焦糖凍餅 單看外表,好似一件脆卜卜的乳豬,HAHA! 焦糖味十足,入口冰凍香甜,正合我口味。
👍🏻👍🏻
今日鐵板燒上製作用心,大飽眼福, 真是非常滿足。