招聘中
月薪 (面议)
$23,000+
月薪 (面议)
2021-02-08 43 浏览
再次到訪 甜姨姨 銅鑼灣分店限定既日式刨冰,融入港式口味,有奶醬多 楊枝甘露 黑芝麻豆腐 多款獨特口味。而且每個月都會有期間限定既刨冰!二月份 甜姨姨就同日本和粉彩插畫師Thomas x Bliss Moments合作,製作岀『小王子JADEN』芋蓉椰子味刨冰 。芋蓉椰子味刨冰 $138刨冰頂層既小皇冠、小王子插畫以及閃令令既星星,不禁令人聯想起星空。外層既粉藍色,用上碟豆花作天然色素,入口濃郁椰香。一刮開,就會見到紫色既刨冰同椰子碎。椰子碎香脆,令口感同味道更為豐富。作為芋頭控嘅我,就覺得中間紫色既刨冰,芋頭味唔太突岀。不過店家早有準備,當覺得唔夠味嘅時候,就可以倒入旁邊既芋頭醬,味道有啲似細個食開嘅香芋糯米糍。食到最底有驚喜。刨冰化身為一碗芋蓉椰汁西米露。芋頭蓉綿密之餘,又會食到芋頭顆粒,配埋西米,口感豐富。不過可能係同冰放擺一齊既關係,西米有小小偏硬。芋頭控表示,如果芋頭蓉可以多啲多啲再多啲,由頭食到尾都有就好喇。值得一讚既係,食晒成碗冰都唔會太甜膩。
再次到訪 甜姨姨

芋蓉椰子味刨冰 $138
芋蓉椰子味刨冰

外層既粉藍色,用上碟豆花作天然色素,入口濃郁椰香。