餐厅: Flint
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅用膳,每消费港币4元可赚取2里数。
须受其他国泰条款及细则约束。
餐厅: Flint
资讯:

2017-08-27 705 浏览
因为公司都系呢头,所以间唔使都会去Flint食 lunch,觉得都几好,话哂酒店,唔会太差。见到今次restaurant week有呢间入选,当然要试下,餐单只需398加一,以酒店餐厅黎讲,真系超值!落单时发生左少插曲,我当日系2个人去,因为想试下佢餐厅其他嘅dish,所以我一坐低就问左佢地嘅侍应,可唔可以一个人叫restaurant week个menu,一个人叫正常menu,其实我知道好大机会唔得,不过随口问下,点知佢话OK无问题,可以mix and match叫,share食,仲攞埋个正常menu比我睇,咁我地就开始拣野食。我地叫左一个restaurant week menu,又叫左正常menu嘅几个菜。点知落完单过左5分钟左右,有个貌似高级少少嘅侍应走还黎,话我地唔可以咁叫(佢系有礼貌地讲嘅),因为我地原先订枱系through restaurant week website订,佢地改唔到,而restaurant week会就每个订位比返回佣餐厅,故一定要叫返restaurant week个menu。其实我觉得无问题嘅,我明有policy,不过我一坐低未落单嘅时候已经问左佢咁叫得唔

我地叫左一个restaurant week menu,又叫左正常menu嘅几个菜。点知落完单过左5分钟左右,有个貌似高级少少嘅侍应走还黎,话我地唔可以咁叫(佢系有礼貌地讲嘅),因为我地原先订枱系through restaurant week website订,佢地改唔到,而restaurant week会就每个订位比返回佣餐厅,故一定要叫返restaurant week个menu。其实我觉得无问题嘅,我明有policy,不过我一坐低未落单嘅时候已经问左佢咁叫得唔得,佢地话得我先咁叫,如果系唔得,就应该我问嘅时候就答我唔得,唔好初头话得,后尾话唔得。始终系酒店,我觉得佢地嘅侍应training系咪唔够,唔太专业。咁我地就改返叫两个restaurant week menu。

讲返正题,头盘我叫左tuna tartar 同个 salmon。

Tuna tartar系on side嘅,佢会推架餐车过黎系你面前整,会问你食唔食得辣,再帮你调味。
Tuna tartar嘅tuna腌得好入味,唔错,不过我觉得on side整个个哥哥仔落麻油嘅时候重手左,麻油味略重,破坏左成个dish。

另一个头盘系salmon,卖相唔错,而且portion都几大,有成四块,个汁好惹味,我觉得salmon比 tuna tartar好。

到头盘,我地叫左带子同牛扒。

带子煎得非常好,我可以用完美黎形容,而且大大粒,真系好好味!外面香口,入面刚刚熟,旁边透明黄色嘅系lemon source,同个带子好夹,呢个我差唔多会比满分!

US RIBEYE都唔错,煎得好香,入面带粉红色嘅肉体现到厨司嘅手势,同我地要求嘅生熟度一致,而且牛味香浓👍🏻

甜品,红莓tart同抹茶蛋糕

甜品就正常,无乜特别,酒店自助餐甜品水准咁上下,可能正常menu嘅话会好d!

整体:以restaurant week $398加一价食到呢个质素同环境,算系非常抵食,令到我有想试佢正常menu嘅冲动,如果系restaurant week黎讲,我都会推荐大家试呢间!
2017-08-21
  • Seared  Scallops