2019-08-29 327 浏览
呢日放假突然想好old school咁饮下茶, 食个包但系朋友荷包仔咁既胃,肯定叫几款就话饱Loop紧OP之际, 比我见到呢间酒楼有点心放题见未试过, 就一于去试下啦!地点好就脚,非常易揾,上环站E5出口上二楼就见到门口都几光鲜,感觉都系卫生企理既放题$148/位起,唔算超级抵,但胜在可以比客人试多D款,岩晒细食但又多心既你!依家仲送一人一粒鲍鱼酥同一客灌汤饺,不妨一试呀!原只鲍鱼酥虽然话系送,不过真系无呃你,原只鲍鱼咁上鲍鱼味道唔错,都唔会话「鞋口」或者好难咬入面个馅食落似芋蓉,再加入冬菇同火腿碎,令到口感几丰富挞皮就过于松散,一拎上手就化开,食到我地有D狼狈花胶灌汤饺一人一盅系几爽既!旧花胶个分量适中,虽然未有「张口」感觉,但系都好稔身,够软绵绵灌汤饺好大只!入面个肉馅调味都唔错,同汤一齐食几夹,一鲜一淡咁不过个饺皮唔系特别薄,食到个折位有少少难咬鲍汁凤爪叫左两只试下,鲍汁味好浓,但系唔够杰凤爪都几大只,不过食时要小心中间条骨,切得太rough会𠝹口呢款都几惹味,不过就欠缺左平时食开果款酱皇既辣味,唔好辣又想食凤爪既可以一试!XO酱煎肠粉系今次放题入次最满意既XO酱落得足,令到
呢日放假突然想好old school咁饮下茶, 食个包
但系朋友荷包仔咁既胃,肯定叫几款就话饱
Loop紧OP之际, 比我见到呢间酒楼有点心放题
见未试过, 就一于去试下啦!

地点好就脚,非常易揾,上环站E5出口上二楼就见到
门口都几光鲜,感觉都系卫生企理既

依家仲送一人一粒鲍鱼酥同一客灌汤饺,不妨一试呀!

原只鲍鱼酥
虽然话系送,不过真系无呃你,原只鲍鱼咁上
鲍鱼味道唔错,都唔会话「鞋口」或者好难咬
入面个馅食落似芋蓉,再加入冬菇同火腿碎,令到口感几丰富
挞皮就过于松散,一拎上手就化开,食到我地有D狼狈
花胶灌汤饺
一人一盅系几爽既!
不过个饺皮唔系特别薄,食到个折位有少少难咬
鲍汁凤爪
叫左两只试下,鲍汁味好浓,但系唔够杰
XO酱煎肠粉
系今次放题入次最满意既
XO酱落得足,令到肠粉好够味,够辣但系唔过咸,好食!
一碟细细地,两个人食都唔会好过份
左上:「上素粉果」
味道正常,馅料都足够,有冬菇、香芹、粟米、木耳等等
口感丰富,不过只饺本身就唔够大只
右上:「鲜虾水晶饺」
来既时候我系黑人问号,因为好似同个名好大出入
原来D虾系比菠菜包围住,所以睇佢唔到
食落两者好夹,不过水晶皮好厚,未算皮薄馅靓
下:「晶莹鲜虾饺」
唔错,虽然皮唔系好薄,但系粒虾大大只,而且都系鲜嫩爽口既
热辣辣食果阵仲有D肉汁包住左入皮中,推介!

叫野食时要留意个分量呀,例如蒸点果类通常都系一粒一粒上
有D点心都系off menu架,放题纸未必有,想试就可能要分开再来过

地方唔算好大,但枱之间有一定距离,唔会好逼
饮中茶来讲, 呢只杯几elegant

整体来讲,如果你得两三个人饮茶,但又想食多几款唔同既野果阵,呢个放题系个不俗既选择,有野送又可以满足到既你,不过记得唔好眼阔肚窄,食得晒先至好嗌呀!