2009-11-04
又到食大閘蟹時間,星期一約埋老友去嘆下﹗講左幾個月,格左好幾次價,最後揀左......尖東既東海,七點去到現場所見所有人都係食蟹餐﹗我地點左個$260既蟹餐,包兩隻蟹,都幾多野食﹗東海連個碟都整埋係大閘蟹,好鬼靚呢﹗先上的是魚翅佛跳牆﹗湯頭清甜潤,內有大瑤柱、花膠、魚翅群、花菇等﹗用料夠多又夠入味﹗同友人大讚呢個佛跳牆做得很不錯﹗絕對不是什麼生粉水蟹皇翅之流﹗跟住係一人兩隻蟹粉小籠包﹗小籠包都幾大隻,多汁,蟹粉亦多入口濃甜味美,唔錯﹗主角到喇﹗大閘蟹公﹗開蓋未算爆油爆膏﹗蟹肺夠白亦清,睇住佢地有人0係出面即叫即蒸,新鮮﹗蟹膏金黃,入口又甘又香﹔大量蟹精雪白呈半透明狀,黐得口腔滿佈濃香。那種香氣在口內繚繞的感覺真不是文字能形容,愛吃蟹公的朋友必明其中道理‧精華不在殼,聚在蟹爪上﹗套餐無酒水包,我地兩個叫左瓶細花鵰仔$60助一助興,易入口帶梅子香,配蟹食一流﹗黎祥哥做佢地代言人﹗第二隻蟹0的精仲多過第一隻,只管食及感受,不拍照了﹗套餐包油菜一碟﹗仲有蟹粉蒜蓉包蟹粉唔係好多,不過配蒜蓉包可以達到香上加香的效果﹗仲包多個咩手打烏冬,呢個好流,味道仲差過油渣麵﹗甜品當然係蕃薯薑糖水,飲完成身暖哂
講左幾個月,格左好幾次價,最後揀左......
尖東既東海,七點去到現場所見所有人都係食蟹餐﹗
我地點左個$260既蟹餐,包兩隻蟹,都幾多野食﹗
東海連個碟都整埋係大閘蟹,好鬼靚呢﹗
先上的是魚翅佛跳牆﹗
跟住係一人兩隻蟹粉小籠包﹗
小籠包都幾大隻,多汁,蟹粉亦多入口濃甜味美,唔錯﹗
主角到喇﹗大閘蟹公﹗
開蓋未算爆油爆膏﹗
蟹肺夠白亦清,睇住佢地有人0係出面即叫即蒸,新鮮﹗
精華不在殼,聚在蟹爪上﹗
黎祥哥做佢地代言人﹗
第二隻蟹0的精仲多過第一隻,只管食及感受,不拍照了﹗
套餐包油菜一碟﹗
仲有蟹粉蒜蓉包
蟹粉唔係好多,不過配蒜蓉包可以達到香上加香的效果﹗
仲包多個咩手打烏冬,呢個好流,味道仲差過油渣麵﹗
甜品當然係蕃薯薑糖水,飲完成身暖哂﹗
門口有隻巨蟹,記住要影相留念﹗
整體來說主角蟹很滿意,雖然每隻都係四兩多少少左右,不過味道很好即叫即蒸﹗又會分開上枱食完一隻又一隻,服務態度很好﹗
佛跳牆不欺場用料好又清甜,正﹗
$260蚊在全港的套餐來說都算很便宜了,月尾等我再約食家來食多次先﹗
更多相: