2018-06-23 1988 浏览
观塘嘅APM最近开咗间来自日本过江龙嘅Jim面店,叫神山面屋。以前呢个铺位都系不同拉面店嘅聚脚地,今次亦都唔例外。平时拉面店都系只有拉面同埋饺子等小食,比较惊喜就系呢一间嘅小食种类都非常之多。和风苹果沙律加入左爽脆的青瓜,玉子,份量好多而且又开胃。唐扬豆池鱼炸得香脆的小鱼最啱趁热食,有杯啤酒就最好啦双色牛舌一冻一热,冻食牛舌系厚切,普通加上少少酸甜嘅沙律醋,热就是薄切比较重的酸甜。神山汤饺子鱼介的汤头加左饺子,未食面之前就有得暖下胃。饺子只包子菜和猪肉,简单但好满足。铺在底的菠菜吸哂汤汁,记得食埋!期间限定四只字从来都系吸引我嘅原因,今次亦都一样,叫左一个神之海老沾面。称为神,相信无论份量同味道都一定同其他虾差天共地。上台之后简直就系惊喜,虽然得一只虾但超级大只。入口虾肉弹牙,分量十足。沾汤几时都系一碗沾面嘅灵魂,汤头用咗虾壳同埋虾膏而煲,入口香浓鲜味十足。令人好想再食!而且汤底好热,不用担心会像食冷面的感觉。放置室温底下的面质粗身为主,但系入口都系弹牙,有少少烟韧而且挂汤力强,每一啖面都充分沾上虾汤,一大享受。溏心蛋好入味,金黄色蛋浆令人流哂口水。食完沾面后记得叫店员添汤,可以饮埋沾

和风苹果沙律
加入左爽脆的青瓜,玉子,份量好多而且又开胃。

唐扬豆池鱼
炸得香脆的小鱼最啱趁热食,有杯啤酒就最好啦

双色牛舌

神山汤饺子
鱼介的汤头加左饺子,未食面之前就有得暖下胃。

溏心蛋好入味,金黄色蛋浆令人流哂口水。

食完沾面后记得叫店员添汤,可以饮埋沾面个汤,试下另一种食法。不过因为太浓,我饮左几啖就放弃
$128绝对值得比!

总括来说,过江龙的名字会令人有十足期望,幸好神山没有令人跌眼镜。性价比十分高,不说这个限定出品,大部分面都是八十几蚊就食到。除左小食之外,主角的沾面都令人惊喜。期间限定三个月会再转一次,到时再睇下有咩新出品先!
2018-06-21
用餐时段