2020-09-27 1499 浏览
铜锣湾人气黄店!本身book枱7点,不过早到,6:30pm就入咗去,食到大概7点望返出去....哗!好彩早咗到,如果唔系个门口迫到唔知点样行入去🤣🍛乌卒卒火山鳗鱼樱花虾饭($148)好可爱嘅造型(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)面头灰色𠮶个火山未食之前我一直以为系面包,点知原来系蛋白!蛋白应该系打到变泡沫先再cup住个饭加热,食落空气感十足,好有趣~鳗鱼饭份量颇多,鳗鱼切得比较大粒,略嫌个饭有D太过湿,唔系好食到樱花虾嘅口感,如果鳗鱼汁再浓味少少同埋饭干身返少少应该会更好味!不过值得一试!🍗韩式炸鸡($158两款口味,$178三款口味)我地叫咗两种口味,分别芝士同甜辣。鸡肉起哂骨而且好嫩,每一啖都啖啖肉(●’◡’●)ノ即使淋咗酱汁,鸡皮都依然保持到脆口,芝士味系先淋芝士酱再洒芝士粉,芝士味浓甜辣酱我净系食到甜但食唔到辣😂不过韩式甜酱本身配炸鸡都系无得输,所以除咗无辣味外,呢个炸鸡绝对系正常发挥。🍕炸软壳蟹芒果薄饼($148)我谂呢个薄饼最败北嘅位系个芒果,真系太酸,影响咗成个pizza。Pizza系薄底,边边好脆,炸软壳蟹份量好足,芝士味唔知系唔系因为芒果太酸嘅关系,所以唔系觉得话好浓但做到拉丝效果,

🍛乌卒卒火山鳗鱼樱花虾饭($148)

🍗韩式炸鸡($158两款口味,$178三款口味)
我地叫咗两种口味,分别芝士同甜辣。
鸡肉起哂骨而且好嫩,每一啖都啖啖肉(●’◡’●)ノ
即使淋咗酱汁,鸡皮都依然保持到脆口,
芝士味系先淋芝士酱再洒芝士粉,芝士味浓

🍕炸软壳蟹芒果薄饼($148)
Pizza系薄底,边边好脆,炸软壳蟹份量好足,芝士味唔知系唔系因为芒果太酸嘅关系,所以唔系觉得话好浓但做到拉丝效果,可见份量唔少。
希望今次真系因为拣嘅芒果太酸先导致个Pizza失准啦,如果唔系其实走咗D芒果我觉得几好食!

🍛卡邦尼炒韩式年糕($88)
韩式卡邦尼年糕有D似港式卡邦尼意粉,因为佢必然会加忌廉浸住D年糕,呢到嘅年糕面加咗只蛋黄,捞匀食都食到微微蛋黄味,但始终底嘅卡邦尼酱太浓,蛋香味唔会太出。卡邦尼酱唔会太杰,年糕煮得好烟韧,烟肉份量几多,同朋友4个人分嚟食份量啱啱好~

🍰韩国米酒意式芝士蛋糕($58)
好惊喜!一嚟佢系用手指饼做!二嚟手指饼用咗maggeoli去浸,估唔到出奇地夹!maggeoli本身都带少少甜味,拎黎取代Rum好聪明!手指饼索尽米酒,每一啖都好似饮紧甜版maggeoli,面头嘅cream都好似隐若有米酒味!

🍹柚子椰沫飘雪($46)
呢个组合好少见!椰子泡沫有好重椰子味,柚子味加落椰汁好清新!饮落唔会太甜,好解渴!

食物虽然仲有进步空间,不过食物同饮品嘅设计调味都好新颖,希望下次再食可以有更多惊喜
(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)

另外近门口嘅位置有一幅大大嘅壁画,上面有好多只pepe🐸去到可以打个卡支持一下🤣
2020-09-25