2018-08-09 1001 浏览
呢間船麵近排好多人推介,一搵沙田美食差不多俾佢洗版,攪到今晚我地麵要嚟湊熱鬧。入到去店面好得意,有好多店員手寫嘅攪鬼提示,嚟之前朋友已經話入面嘅嘢飲好特別,好值得試,見到牆上貼咗特飲介紹,決定試豆漿蘭香籽。點菜!當然食最出名嘅船麵,配菜有好多選擇,我揀咗豬頸肉加扎肉,朋友揀雞翼同扎肉。反轉張點菜紙,後面話加錢可加串燒,當然要加啦。麵嚟喇!一望個湯式咁深色已經同出面唔同,同埋超級香。食落個湯真係好正,比出面的越南粉湯式更湯更惹味。而佢配菜之一嘅炸豬皮粒,唔好講笑好辣,我唔食得辣,所以個湯底浸得耐都變咗有辣,下次我會走炸豬皮粒。豬頸肉同雞翼都好好食,而扎肉同出面啲麵粉較多嘅扎肉唔同,呢一個較為軟身,我覺得好好味。串燒非常推介,尤其係個沙嗲醬,一流!唯一美中不足係個嘢飲,個豆漿有少少鹹,所謂嘅香籽其實就好似西米,所以豆漿加入面啲西米其實唔係好match。

串燒非常推介,尤其係個沙嗲醬,一流!