2015-09-02 911 浏览
今日經過新都會睇完戲, 就同友人去左樓下既PASSION BY食個早飯, 呢間PASSION BY應該係法國類菜黎, 有少少咖啡茶室既感覺, 主要係長枱同一些高台, 幾適合幾個人飲杯野食下野傾下計既陳設. MENU主要都喺後面既壁板上要睇要點好方便, 各式麵包同甜品都已經陳列哂喺COUNTER 側邊既櫥窗度, 方便選擇我地點左幾樣野食SHARE 番石榴汁 : 比較少糖既果汁, 蕃石榴味多入面亦有少少果肉, 清清地吾錯CREAM粟米湯: 以杯裝型式 可以方便拎住飲, 温度適中既湯身入面充滿住CREAM同整碎左既粟米, 甜度適中, 呢個都幾好味BBQ BABY PORT SHANK: 呢個豬仔脾煲,個橙色煲身幾特別,真係幾似法國菜用黎煲肉既煲一樣,應該保溫力吾錯。 入面有隻豬仔脾,首先豬仔脾肉可以好輕易同骨分離, 所以應該憫左好耐同咪肉十分林軟身, 醬汁方面有少少似肉醬意粉既醬甘,有蕃茄,香草,蘿白,洋葱等等, 但呢個咸味更濃更重口味,若果以就甘食肉醬加豬仔脾肉黎講佢係偏咸, 但勝在佢會連三塊麥包, 其實食乜野包可以自已選, 麥包比較淡身同硬, 所以配合軟身同濃味既豬仔肉係十分MATCH

我地點左幾樣野食SHARE
BBQ BABY PORT SHANK: 呢個豬仔脾煲,個橙色煲身幾特別,真係幾似法國菜用黎煲肉既煲一樣,應該保溫力吾錯。 入面有隻豬仔脾,首先豬仔脾肉可以好輕易同骨分離, 所以應該憫左好耐同咪肉十分林軟身, 醬汁方面有少少似肉醬意粉既醬甘,有蕃茄,香草,蘿白,洋葱等等, 但呢個咸味更濃更重口味,若果以就甘食肉醬加豬仔脾肉黎講佢係偏咸, 但勝在佢會連三塊麥包, 其實食乜野包可以自已選, 麥包比較淡身同硬, 所以配合軟身同濃味既豬仔肉係十分MATCH 同美味。
下次要試下個羊肉鍋。!
跟住黎個甜品ALLFOR RED : 其實佢係一個大慨5CM 乘5CM既紅莓MOSE CAKE
見到入面充滿住甜度適中既紅莓MOSE, 最中間深色部分係類似生果溶甘最甜同最軟身既部分, 下面亦有一層薄薄既蛋糕餅底, 令我感受到佢既細緻. 而且味道吾錯
EARL GREY & PEAR呢個係伯爵茶梨子餅 : 朱古力MOSE既甜品入面充滿住伯爵茶既香味, 而且亦有梨既果肉,一咬落去,梨,朱古力同茶味係合埋一齊, 而且果肉又可以中和番朱古力MOSE 既甜味, 呢味甜品係推介。!

若果下次經過都可以再食佢其它吾同類既甜品。!
2015-09-01