2021-04-06 450 浏览
👁‍🗨Coyote Mexican Cantina 📍愉景湾D'Deck地下G08A号舖————————————————————原本打算食另一间心水,点知无得Walk-in就转场嚟咗依间墨西哥餐厅,异国风情嘅装修,好似去咗度假咁🏖入座时5点几,未到peak time只有2-3枱客,餐厅有分室外室内,室内环境宽敞,座位都算多但唔狭窄,今次我哋被安排坐卡位,座位有铺上墨西哥风嘅座垫,坐得好舒服😍Menu有齐中英对照同图片,未食过正宗墨西哥菜都唔怕唔知叫咗啲咩😂 今次我哋2人就叫咗3款食物+2杯饮品,份量十足! 虽然正值复活节假期,但餐厅人手唔多,店员都忙住Set位打点一切,叫落单都等咗10分钟左右🦀Mexi-Cali 蟹饼 $128好食度:✔️✔️✔️✔️首先上枱嘅喺前菜,炸蟹饼有2件,伴有少量沙律菜,配上混合咗香草嘅千岛酱🌿 表面炸得够酥脆虽然有点油,切开见到丝丝蟹肉同粒粒3色椒,真材实料之余,食落唔乾又够鲜甜,赞👍🏻🥩顶级牛扒Fajitas $222好食度:✔️✔️✔️✔️主食喺佢地出名嘅铁板烧Fajitas,铁板上枱吱吱声,配上4款佐料(莎莎酱、牛油果粒酱、Sour cream、芝士条),仲有用保温
👁‍🗨Coyote Mexican Cantina
📍愉景湾D'Deck地下G08A号舖
————————————————————

🦀Mexi-Cali 蟹饼 $128
好食度:✔️✔️✔️✔️

🥩顶级牛扒Fajitas $222
好食度:✔️✔️✔️✔️
主食喺佢地出名嘅铁板烧Fajitas,铁板上枱吱吱声,配上4款佐料(莎莎酱、牛油果粒酱、Sour cream、芝士条),仲有用保温盒装温住嘅玉米饼,睇见都流晒口水🤤
顶级牛扒Fajitas

食法非常简单,用薄饼皮卷住牛扒丝,夹埋洋葱椒丝,自选3款酱其中1款,加埋芝士条,就大功告成! 🌮
顶级牛扒Fajitas

🫓薄饼皮有保温住,唔会流失水份变硬,慢慢食都能够保持湿润弹牙;薄切牛扒喺预先切好一条条,但无得选几成熟,煎得有啲过熟;底层喺炒得腍甜嘅洋葱丝同3色椒丝;酱料我推荐莎莎酱,能够带出牛嘅鲜味,其次喺牛油果粒酱,食到大大粒果肉,但夹埋食就唔算特别,最唔推荐嘅喺Sour Cream,味道唔太夹🥲

🌽烟燻撕猪肉Nachos $150
好食度:✔️✔️✔️✔️✔️
由於厨房漏单等咗好耐终於到嘅Nachos,叠得高高,材料满满,玉米薄脆焗得香脆燶边,上面铺满橄榄🫒墨西哥辣椒🌶️黑豆,淋上牛油果酱、莎莎酱、Sour Cream,再加上焗溶晒嘅芝士, 最後铺上腌得入味腍身嘅手撕猪肉,层次同口感非常丰富,出色👍🏻

Corona Beer🍺 $58/bottle
好饮度:✔️✔️✔️✔️✔️
墨西哥啤酒只有一款👉🏻大名鼎鼎嘅「新冠啤酒」😂 传统Corona Beer会喺啤酒樽口放上1/8片青柠,饮时可以将青柠塞进樽内,唔识饮酒嘅我好彩当时无出丑,误打误撞咁撞中咗传统饮法之一😎

啤酒本身味道清淡唔烈,酒精浓度4.5%,加咗青柠酸味,冰冻又易入口,出完汗饮感觉宁舍清爽
Corona  Beer  $58  &  Margarita  $78

Margarita $78
好饮度:✔️✔️✔️✔️✔️
由龙舌兰酒、青柠汁制成,杯面沾上一层盐的鸡尾酒🍹作为餐前酒非常醒胃,同样清新易入口,用嚟搭配比较腻嘅主食,都非常解腻,十分适合女士们

整体价格比较高,但假日去愉景湾食海边bar食到闷闷哋,不妨试试依间墨西哥菜,别有一番风味

#laisik_discoverybay
#laisik_western