餐厅: 牛角次男坊 (荃灣廣場)
资讯:

2019-01-17 140 浏览
早系几个月前就知道烧肉品牌<牛角>会在香港开设<牛角次男坊>, 以烧肉丼饭为主打, 在日本同台湾都有分店, 开店之前已经有大大个广告围版在舖位, 令人期待万分。香港人喜欢排队, 为打咭, 为追潮流也好, 一有新的热店开幕, 就必然有人龙, 本来谂住等热潮过后先去试, 但和朋友刚巧路过, 大家都想试呢间热店, 于是抱住「时间尚早应该唔会好多人挂」嘅心态, 走到舖头嘅前面……好多人……😑最后等咗大约45分钟终于叫我地喇, 入座前要先在前台收银处点菜和付款, 我们分别点了2 个丼饭, 一个牛一个猪, 跟丼饭有一碗面豉汤, 酱汁可选次男坊烧肉汁和经典牛角饭烧汁。次男坊丼 $88次男坊丼就系店舖嘅王牌烧牛肉丼饭, 传媒渲染, 强调将牛肉堆砌成16CM之高, 又话啱哂食肉兽, 好似好劲咁, 但佢𠮶16CM系包括个碗同啲饭, 个碗底仲有个好高嘅”踭”喺度, 啲肉唔算少嘅, 但亦都唔系多到要强调啰, 加上16CM其实一啲都唔高, 食肉兽食完应该会好失望啰🤔至于牛肉质素呢, 我觉得唔算好差, 亦都唔系好, 肉味虽然不足, 有筋, 但牛肉都淋嘅,因为酱汁出色, 所以个饭都

次男坊丼 $88
次男坊丼

因为酱汁出色, 所以个饭都几好食,
插喺碗𠮶几块紫菜唔知做咩事, 淋哂咁, 不如唔好放好过啦。

升级版熊本豚肉丼 $138
升级版熊本豚肉丼

普通豚肉丼加$60就可以升级做熊本豚肉, 但其实我觉得……都无咩特别姐, 啲肉都系有筋嘅, 我想像唔到唔升级嘅豚肉会系有几普通😬
同样地, 经典牛角饭酱汁为碗丼饭救回不少分数。

2碗饭细细碗咁,食完够饱嘅,但唔太满足,以咁嘅质素,咁嘅份量,座位又迫枱又窄,要成$100一个人,我相信大部分嘅收费都去咗啲舖租度,所以我决定下次都系将啲钱放喺其他唔洗我帮手交租嘅店舖上面,我谂食物质素可能仲好。

另外,有样野想一提嘅☝🏼
个饭碗同个托盘好似有生命咁,你一舀饭,佢就移位,个碗成日移来移去,喺度溜冰🙄呢个咩设计来架
2018-11-14
等候时间
45 分钟 (堂食)