2017-11-27 38 浏览
呢個星期開始轉涼,係時候要約啲三五知己去打邊爐取下暖!去快餐店打邊爐又唔夠盡興,任食質素又好參差,食好少少揀左間有少少海鮮食下又不太貴既。打開menu 除左散叫有幾個套餐可供選擇,上面兩個需要六至八個人,我地兩個人就揀左個「星級之選套餐」:每位$328,加醬料就加多$15。我地兩丁友又唔食得多,又眼闊肚窄咩都想食,最後揀套餐咩都有又唔洗諗。另外,飲品如想任飲,可以加$20:任飲啤酒汽水紅白酒;加$40:任飲清酒🍶。選擇都幾多下,我地揀左加$20任飲。其實打邊爐緊係要飲翻幾杯落肚,仲係飲酒條數都喺翻度不過第二日要翻工又費時啦湯底有得四揀二,咁凍緊係要揀個麻辣火鍋啦,另外嗰個就清清地係姫松茸冬瓜。麻辣火鍋個湯底唔算好辣,好多人都應該食度。我同朋友都好食得辣,所以就唔係好滿足到我哋。反而個松茸冬瓜就有驚喜,松茸味好重,啲冬瓜粒索曬啲味,好入味!個餐都幾多款野食,每碟份量剛好,避免食剩好多既情況出現。木耳鮮蝦雲吞,芝士獅子狗同日本葛絲值得推介。第一次試日本葛絲,口感好特別,有少少爽口。海鮮方面,有蟶子,蝦,腩片,大蜆。啲海鮮都好新鮮,啖啖肉。最好食係蟶子皇!如果可以多幾住就好啦另外,有個冷盤係

不過第二日要翻工又費時啦

另外,有個冷盤係清酒飽魚同生蝦,不過喺食到一半先上,如果可以一開始就上就更能食到海鮮既鮮味。飽魚個味重啲,要食左生蝦先。

食到最後就係蔬菜籃,蔬菜幾新鮮,粟米好甜,仲有鮮冬菇同秀珍菇,如果有埋金菇就perfect 池

個餐仲有烏冬,所以都幾夠食,我地最後都飯食唔曬。個套餐其中有一碟係豬三毛,有豬紅,豬皮,豬潤。我就鐘意食豬皮,朋友鐘意食豬紅,不過內臟唔係咁多人鐘意食,唔知餐廳有無得換一換。
2017-11-21