2018-07-27 119 浏览
係尖沙咀又想平平地咁食一餐,openrice 一下之後就發現左呢間食「冒菜」既烏繩館。咩野係冒菜?原來冒菜係一種黎自成都嘅小食,製作方法就係:將準備好嘅蔬菜同埋肉類放入辣味嘅湯底入面後淥熟食用,其中口味有麻辣和香辣。呢度就用左冒菜嘅湯底去食車仔麵咁,可以提供選擇嘅配料都有唔少,其中比較特別嘅有鴨血、海帶結、豆皮、鮮淮山、鵪鶉蛋等。鍾意重口味嘅人士就啱晒啦,麻辣湯底充滿芫荽、蒜蓉、芝麻等香料,好有四川風味!而我選擇左嘅主食麵底係土豆粉,土豆粉嘅粗幼好似稻庭烏冬咁,口感十分特別,煙煙韌韌得黎但又唔似紅薯粉咁似橡筋咬唔爛,誠意推薦給大家!唔食辣既可以揀清湯,味道亦很濃郁。食啲咁重口味嘅嘢當然想飲杯野潤一潤。我叫咗杯熱嘅茉莉蜂蜜,佢哋嘅自家飲品一啲都唔Hea,花茶分量都唔少,店員送上嚟嘅時候,茉莉花香芳香撲鼻,飲落去正好舒緩下辛辣所引起嘅喉嚨不適~聽店員講佢哋嘅湯底配料主要都由四川當地運送過嚟,遲下再過嚟試下隻「藤椒」湯底先!By 羅倫斯

唔食辣既可以揀清湯,味道亦很濃郁。

By 羅倫斯