今次真漢子同太太再訪觀塘駱駝漆大廈嘅 EFG Eat for Green,餐牌嘅菜式仍然係素食同肉食各佔一半,不過就多咗好多新嘢食。🤩我哋今次試咗:🍢 沙嗲串燒 $32一上菜已經聞到好香,串燒燒到外皮薄薄一層好香脆,蘸落充滿花生香味嘅沙嗲醬,令人愈食愈想食呀。😛🍗 素雞脾 $28剛炸出嚟嘅雞脾熱辣辣,但又唔會油淋淋,放入口,feel 到一層層嘅腐皮慢慢係口入面溶化,點咗少少辣又唔會太濃味嘅醬汁,好惹味但仍然食到炸腐皮本身嘅香,實在太出色,係我食過最好味嘅素雞脾。同埋平均每隻都只係 $7 真係超抵食,沒有唔叫嘅理由。😆🥑 牛油果扁意粉配香烤串串茄 $88醬汁好好味好 creamy,仲加咗粒粒嘅牛油果同杏仁片,所以每啖意粉都好好味,尤其我老婆一路食一路讚,好快就清哂碟。串串茄以為係茄子,點知係車厘茄,點解叫串串呢?因為原來係幾粒車厘茄連埋條「梗」上碟,估你唔到。😂😂🥧 焗菠菜批配燒烤菇 & 雜菜沙律 $92個批切開係一層層嘅焗到脆脆嘅酥皮,最入面嘅係菠菜,好精緻。仲有烤大啡菇同大量沙律菜配醋汁,喜歡口味清新嘅素友會幾鍾意呢個菜式。🌱☘️🐽 素超厚豬扒白麵豉豆乳湯麵配溫泉蛋 $98厚切嘅豬扒炸

我哋今次試咗:

🍢 沙嗲串燒 $32
沙嗲串燒 $32

一上菜已經聞到好香,串燒燒到外皮薄薄一層好香脆,
蘸落充滿花生香味嘅沙嗲醬,令人愈食愈想食呀。😛

🍗 素雞脾 $28
素雞脾

🥑 牛油果扁意粉配香烤串串茄 $88
牛油果扁意粉配香烤串串茄

🥧 焗菠菜批配燒烤菇 & 雜菜沙律 $92

🐽 素超厚豬扒白麵豉豆乳湯麵配溫泉蛋 $98
素超厚豬扒白麵豉豆乳湯麵配溫泉蛋

厚切嘅豬扒炸到外皮好脆,肉質好鬆軟又 juciy,加咗燒汁食就更有和風。👘

拉麵係蛋麵,唔食蛋可轉烏冬,炸豬扒炸漿都可以轉冇蛋,加埋 creamy 嘅豆乳湯底,就成為一個純素嘅日式拉麵。🍜

🍧 留意到餐牌多咗好多甜品選擇,一場嚟到唔係唔試嘛?即刻 ready 第二個胃先。☺️

🍈 密瓜刨冰配香滑奶蓋 $78
密瓜刨冰配香滑奶蓋

呢個甜品可謂為 IG 而生,因為咁霸氣嘅外形沒有不打卡的理由 📸。核心外圍係一粒粒嘅密瓜鋪上奶蓋,再入啲係刨冰,挖空嘅密瓜盅裝住嘅係清甜嘅糖水。食嘅時候有少少技巧,就係將啲嘢响內推,否則好易冧到成枱都係(我梗係整冧過先講得出🤣🤣)。

仲有好多特色素食,例如麻醬腐乳湯麵,Impossible 菠蘿漢堡都好想試,同埋好多甜品都好吸引呀,下次再食過先。😘😘

2023-12-02
午餐