2016-12-13 1054 浏览
呢個位置真係有危有機,絕對可以用「三煞位」形容,做過泰式炒蟹、燉奶佬,又做過「置樂城」茶樓,無一間做得長。而天悅就係當中嘅奇葩,因為佢三年又三年,真係十年都嚟緊頭了。可能佢嘅成功就係在於打通門口!如果以前呢間鋪嘅東主,一直都無搞個門口,於是就只有2個位置可以入到去,就係近惠康嗰邊嘅入口同埋近7仔位置入口。依家放棄自己少少空間,令惠康嗰邊同埋置樂中間有個捷徑仔畀人行上行落,方便街坊之餘人流多咗,風水應該都好咗,因為真係川流不息。拉丁好遠,都係講返食。始終都係街坊茶樓,好多優惠畀公公婆婆。晏市普普通通,食飽絕對無問題;而晚市又以打邊爐出名,因為係好抵食嘅任食打邊爐,我哋一家人去一定平過100蚊,事關長者半價。唔好期待佢個湯底有幾靚,亦唔好期望食材有幾高級,嚟呢到都係志在一家人開開心心食個飯,係食呢到嘅人情味。個個侍應都識我家老人家,個個都過嚟寒暄,唔係街坊食堂日日幫襯,點會有呢種味道。

2016-12-03