2023-05-23
對於經常入將軍澳嘅我,對將軍澳好多食店都非常熟悉,呢日我同朋友又去咗帝景灣嘅湯·米食台灣火鍋,無計啦,我實在太掛住臭臭鍋啦!除咗鍾意臭臭鍋嘅味道,我都鍾意一人一鍋,食得比較自在啲,份量同配料由餐廳準備好晒,我呢啲懶人就可以乜都唔使諗自私食就得,哈哈!另外就因為喺呢間餐廳可以飲埋台式手搖飲品,一次過滿足晒兩個願望!隔咗一排冇嚟,發現呢度嘅菜式都有多咗新意,例如新推出咗嘅酸菜魚鍋,朋友就揀咗呢個,而我就梗係繼續食臭臭鍋啦。臭臭鍋嘅味道一貫地好,保持到水準,臭豆腐嘅臭味適中,唔會搶晒其他配料嘅味道,而且臭臭鍋嘅配料選擇係非常多㗎,例如有臭豆腐、牛肉、鴨血、滷大腸、貢丸、娃娃菜、金菇、冬菇、薯仔、粟米、炸枝竹等等,配埋粉絲,成個鍋都裝滿晒配料,勁豐富呀!最鍾意佢嘅湯底,有少少臭豆腐味,非常惹味,同啲配料又好夾。尤其而家街邊買臭豆腐嘅地方都唔係多,所以呢個臭臭鍋可以比我識到臭豆腐嘅味道,絕對係我嘅至愛!我另外叫咗個海鮮拼盤,裏面有鮑魚、海螺、海蝦,雖然唔算好大隻,但都新鮮亦乾淨,無沙,同埋最緊要價錢好抵,只係$42 ,絕對係加料嘅好選擇。我同朋友都叫咗個鹽酥花枝墨魚丸,有六粒大大粒,裏面真係有墨
我同朋友都叫咗個鹽酥花枝墨魚丸,有六粒大大粒,裏面真係有墨魚㗎 !炸到金黃色,再加埋鹽酥粉,味道非常之唔錯!
朋友叫咗個酸菜魚鍋,魚嘅份量都真係幾多,足足有成個鍋嘅直徑咁長,而且魚係厚切嘅,朋友話食得好飽,份量好足。我試過酸菜魚湯底,非常惹味,好正宗。魚雖然有骨,但啲骨都係又長又大嘅,只要小心食就得。除咗魚,鍋裏面仲有少少配料,例如菜同粟米。
另外,我哋叫咗珍珠奶茶同埋芝士茶王8號,後者係我第一次飲,感覺良好,好厚嘅芝士奶蓋加埋甘香嘅茶,香滑得來帶點嘅回甘,值得點黎試下。