Hollyyyip
再戰火石燒牛
Hollyyyip
2019-04-17
关注
旺角長期排長龍的石燒牛肉,係西環都開左間分店,因為長龍卻步的我,今日就一丁友去到西環石塘咀分店試一試!

要排隊,先看看流程

係門口有6人有前面等待,先叫3位齊人,前面3位貌似不認識,一直以為他們都是單丁,期後才發現佢地係未齊人原來店內仲有幾個位,白白排了8分鐘,跟住店員留意到就叫齊人的入得,好了,一進去門口立即已經有部點餐機,可先在外面想定吃什麼就可立即點選,我選了大部分食評所推薦的3拍子牛肉300g,即係$109,除了提供牛之外,此價錢已包自助仼食的白飯,沙律,湯,水。

坐下來又看看枱前便條

在等候期間去左拿餐具和湯,還以為要多等一段時間,點知剛回桌上就來了,立即去取餐,取餐時就咁睇都知石板溫道好高,發出高溫並發出滋滋聲!加上出餐員工提示要小心拿和勿碰到石板!期待!
佢地以牙籤和紙巾遮蓋牛肉,避免彈油。

300g剛好,加少少飯就飽曬,同上一次另一間呢類店差好遠,出曬煙!拍左一張照就要快d吃了!不然就太熟了!店員也在旁提示要反下d牛,話怕會燶。
牛肉來說,未知是否因為我只是點最便宜的3拍子,所以實在無牛味,肉質不太淋也不會鞋,不過食落就覺得似係用生粉整過,不過不失,沒有覺得cp值十分高,就差不多呢個價食呢d牛,只能說是正常,不要太大期待。
湯係牛肉湯?牛味比我食塊肉仲大,不過都係普通,不喜歡喝,而且好油。
白飯就普通白飯,也是沒什麼味道,還好做到粒粒分明。

最值得一讚的係佢塊鐵板溫度真係好足,食到一半還是保持下圖的樣子!不錯!
另外就係要讚佢有提供紙巾,頭先都講有彈油的情況,所以真係好需要有紙。

總結: 如果只有一個人,大可以直接向店員查詢,另外有一個小插曲,食完牛肉佢收左板後,我在飲湯,其後想試埋沙律(一般,有d苦)順便拿水飲下,去取其間d野已經收晒要留意返同店員講聲/一次全取(雖然好難,因為扒好快到,而且石板熱,必須立即處理)一個人就有少少不便。

平係平的,不過叫正常價正常食物,沒有特別覺得cp值很高(仼食的選項唔好食,沒有為cp拉到分),簡單黎講,排隊唔會食,要特登去也不推薦,經過就還好。
检举