2017-05-06 958 浏览
2017年是平成幾多年?原來是平成二十九年,記得上年已經來過一次,一年一次之約,今年又來了!價錢沒有什麼改變,但係二人同行送一板海膽喎!海膽配上紫菜,加左紫菜係好食d架,紫菜帶有少少咸味,包住有d嗆鼻既海膽,可以中和左個味道,海膽每粒都細細粒,方便入口,仲帶有嗆鼻既馬冀腥味,刺激到味蕾喎!刺身不是叫了很多,三文魚、油甘魚、特大甘海老、希靈魚。油甘魚甜中帶d腥,仲有d甘口,入口幾得意。特大甘海老無花無假架,頭同身一拆就分離了,甘海老鮮甜,肉多又厚肉,叫兩隻真係唔夠!壽司方面特別一提霜降牛肉壽司,初時睇佢個樣生咁,放入口都唔知有無菌,入口後初時感覺怪怪,覺得好靱,咬來咬到都好似咬唔爛咁,但再慢慢細嚼就會咬得開,之後既感覺無入口即融,仲有d牛味飄出來tim!牛蒡豬軟骨:煮得幾林,骨都幾碎,仲帶有好多汁,夠晒Juicy!唔知係咪我lucky,碗內仲有兩條牛蒡,牛蒡有d似菇味,味道有點甘香。雞軟骨一份既份量唔係好多,兩人份量岩岩好,油份唔係好多,軟骨中都帶點爽脆。日式炸豆腐:一向都覺得炸豆腐既難度好高,呢個不錯,不鬆散!燒物方面,我叫左燒菠蘿,燒雞翼同牛舌,先講牛舌,薄切牛舌,吸收了滿滿的鹽味,

燒物方面,我叫左燒菠蘿,燒雞翼同牛舌,先講牛舌,薄切牛舌,吸收了滿滿的鹽味,味道鹽得黎易入口!燒菠蘿唔使講,燒得岩岩好,夠晒甜。
最令我加分既係海鮮味噌湯,唔好以為只係用粉沖咁簡單,好有heart架!湯內有一大片三文魚腩同蜆肉,令湯更加鮮甜!
最後,食埋我心愛既紅豆豆豆樂做甜品