2023-09-03 19 浏览
我同朋友去咗厚福館黃埔店食火鍋,揀咗「野生A級蚌刺身&即劏驏牯肥牛二人盛宴」。火鍋首先係簡湯底,老實講呢間野真係有好多選擇,套裝原設定係清湯底,但你可以比錢升級靚湯底,悉隨尊便,靚湯底有好幾款,本身真係好想試,有原隻巨頭蝦x2加精製龍蝦湯、真.龍皇巨頭蝦出巡龍蝦湯、真.金山翅煲雞湯底、真•足料佛跳濇、日本昆布蛤蜊清湯、豆腐津白魚頭湯底、野生姬松茸野茵湯底同甜蟹肉冬瓜海蜆湯蜜,仲可以揀兩款湯底雙併。不過最後我哋就平平地揀咗蕃茄薯仔豬骨湯同冬菇瑤柱湯底。講返呢個二人火鍋套餐,用料真係一流!先講下前菜,有好多高級食材,包括時令海膽同加拿大野生A級象拔蚌刺身,超新鮮唔腥口,當中最特別既係海膽附上日本紫菜佐住食,好鬼地度。再講下招牌主食,有特盛鮮活海鮮併盤,有串蝦、龍蝦尾、花甲、蟶子,份量算適中,鮮活質優,冇得輸。而招牌手工丸餃併盤就有黑松露餃、韮菜餃、手打蝦丸、手打墨魚丸。當然仲有鎮店靚牛肉雙併 - 唔係講笑,因為係即劏騸牯肥牛邊抓位,每一塊牛都味道濃郁,加上豐富油香既手切嘅靚牛頸脊,真心食完想番焯。唔少得有日本讚岐烏冬撈湯作結。最後甜品方面,就有香港製造特色雪糕,可以揀曲奇、朱古力、豆腐同芒

講返呢個二人火鍋套餐,用料真係一流!先講下前菜,有好多高級食材,包括時令海膽同加拿大野生A級象拔蚌刺身,超新鮮唔腥口,當中最特別既係海膽附上日本紫菜佐住食,好鬼地度。再講下招牌主食,有特盛鮮活海鮮併盤,有串蝦、龍蝦尾、花甲、蟶子,份量算適中,鮮活質優,冇得輸。而招牌手工丸餃併盤就有黑松露餃、韮菜餃、手打蝦丸、手打墨魚丸。當然仲有鎮店靚牛肉雙併 - 唔係講笑,因為係即劏騸牯肥牛邊抓位,每一塊牛都味道濃郁,加上豐富油香既手切嘅靚牛頸脊,真心食完想番焯。唔少得有日本讚岐烏冬撈湯作結。最後甜品方面,就有香港製造特色雪糕,可以揀曲奇、朱古力、豆腐同芒果四款口味,因為食得飽,就清清地簡芒果味雪糕埋尾。

總括嚟講,厚福館黃埔店嘅火鍋可以話同佢既總店平分秋色!湯底選擇多,用料上乘豐富,環境算舒適。如果你鍾意火鍋,真係要試吓呢間餐廳。絕對唔會令你失望!