2014-10-17
以前潮軒曾經係我同朋友成日食宵夜嘅地方,但有一次去食,發覺食物質素嚴重下跌之後就有一段時間再無去食~直至到尋晚食宵夜,友人提議去潮軒再試一次,咁耐無食,博下會唔會轉左大廚,點知...唉...瀨野~我地兩個人叫左四樣野,分別係九菜豬紅,辣子雞,辣酒煮田螺同埋梅子醬爆骨~四樣野只有辣子雞一道菜係味道無出事,不過要揾舊雞食下都好困難,要好似尋寶咁~九菜豬紅成碗油浸豬紅咁,得油味,d豬紅質地仲要怪怪地,同以前食開嘅唔同左~辣酒煮花螺,一d酒味都冇,d花螺細粒過一節手指尾,價錢牌寫$58,實收$68,問佢先話因為加左價,令人失望~令我激氣就係梅子醬爆骨,一上菜,同友人都有同一個疑問:做乜俾碟生炒骨我?因為以往梅子醬爆骨都係我地必點嘅菜,首先齋講個樣,以前係一條骨,而家切碎左?!於是問侍應叔叔呢碟係咩黎,侍應叔叔答我地話係生炒骨,我地同侍應叔叔講我地係要梅子醬爆骨,佢拎去換之際,另一個侍應嬸嬸問咩事之後話冇得換,因為佢話呢碟就係梅子醬爆骨~咁我地話加$轉蒜茸蒸中蝦得唔得,佢第一個反應話可以轉,於是我地話轉,但佢隨即反口話都係唔得,佢話你可以加多一樣餸,但呢碟梅子醬爆骨都係要俾$,一定冇得轉,好似被
令我激氣就係梅子醬爆骨,一上菜,同友人都有同一個疑問:做乜俾碟生炒骨我?因為以往梅子醬爆骨都係我地必點嘅菜,首先齋講個樣,以前係一條骨,而家切碎左?!於是問侍應叔叔呢碟係咩黎,侍應叔叔答我地話係生炒骨,我地同侍應叔叔講我地係要梅子醬爆骨,佢拎去換之際,另一個侍應嬸嬸問咩事之後話冇得換,因為佢話呢碟就係梅子醬爆骨~咁我地話加$轉蒜茸蒸中蝦得唔得,佢第一個反應話可以轉,於是我地話轉,但佢隨即反口話都係唔得,佢話你可以加多一樣餸,但呢碟梅子醬爆骨都係要俾$,一定冇得轉,好似被騙咁~
咁算喇照食,點知...唉...味道同生炒骨一樣~
食完對潮軒徹底地失望,價錢狂加,食物質素下跌,價錢牌加左價唔update,坐喺附近都已經內地人居多(因為附近有間三四星酒店),真係冇下次~