2019-08-20
今日係朋友推薦下,黎到旺角試下大瀛喜。好耐之前食過APM個間極尚大瀛喜,質素相當唔錯,相信旺角呢間咁多人,都有番咁上下~同其他放題一樣,野飲牌係任拎嘅,款式都幾多,汽水啤酒果汁茶等樣樣齊。第一ROUND緊係叫轉刺身先啦,種類唔少,都幾新鮮,尤其油甘魚同墨魚,香濃甘甜,唔錯!海膽手卷細細份一啖食得哂,手卷結實紫菜脆,海膽夠甜,口感唔錯。之後係法式忌廉藍青口,忌廉湯湯頭濃郁,青口新鮮,相當入味,好食!鐵板一口牛穫氣十足,咬落爽口彈牙,配上炸蒜片點綴,牛味出哂黎,又香又濃。牛油粟米牛油味好香,同粟米嘅甜味幾夾。再黎係炸物。芝麻雞翼就如預期般好食,酥脆外皮加上香嫩雞肉,表現完美。香芋丸香脆可口,芋頭涵料多得黎又夠芋香味,咬落煙軔充實,啖啖芋泥。再黎係燒物。燒菠蘿燒至軟身,減弱左入面嘅酸澀感,味道酸甜得宜。鹽燒雞軟骨同鹽燒牛舌落左少少鹽,激發燒物香氣,再加上清新檸檬汁作平衡,風味一流~最後係甜品自助吧拎左幾款甜品食下。木糠布甸軟硬適中,唔會太甜;伯爵茶奶凍有濃郁茶香帶微甜,唔會令人覺得膩;焦糖燉蛋表面有一層脆皮焦糖,配埋綿滑蛋肉,味道更係同視覺一樣咁滿足。
牛油粟米牛油味好香,同粟米嘅甜味幾夾。