散水饼系职场文化既一大难题,要得体得黎好食,每一个职场要买既价钱同文化都唔同,近排撞正我啱啱买完,好多人都dm问系边到买😂 加上又到转工季节,所以索性出一个长post比大家参考下,单买又得买礼盒🎁又得😜 外表精致到好似cake咁😍 仲有送货服务,不论系自取定送货都无问题~ 如果想自己食就要去门市买,网上订既话最低订购额系$400,要免费送货就要$500以上,如果唔系就要收$60运费~呢间其实买黎自己食定系散水饼都得几方便!size有正常 (6.5cm) 同迷你 (4.8cm) 任君选择~ 正常size可以单买,又可以买9个礼盒装,大盒里面再有独立包装几贴心;如果觉得价钱上贵左啲,尤其系好似我咁要买六十几件,budget有啲紧手,可以考虑买迷你既,size唔系细好多又得体,不过迷你无得单买,只可以买16个既迷你礼盒装,里面系固定既5个味,我买左4盒,全部都唔会太甜,而且迷你呢个size几好,唔会令人觉得太饱或者济,唔同年纪既人都啱,用黎派俾同事甚至上司都系唔错既选择!我其中一个同事仲问埋营养师有几多卡路里,一件迷你既大约一百多卡路里,食完都唔洗怕热量爆表😍16个既盒每个挞都有凹位,每个挞

Mini  Tart  Box

16个既盒每个挞都有凹位,每个挞都唔会走位,呢个设计几贴心👍🏻 里面仲印左张卡仔图文并茂咁写低有咩挞,方便人拣😜 有啲可以改善既地方,盒面有一张卡写话室温只可以放半个钟,但系包埋送黎既时间,加上要慢慢派其实有难度,所以如果可以喺盒既上方或者旁边放啲液体冰袋,好似有啲卖cake既铺头咁会好啲,避免好似宜家cream𠮶个位咁会比较快腍,同埋挞既面有少少想出水~ 另外,虽然有凹位等啲挞唔会移位,但攞既时候有少少唔方便,如果凹位可以加喺两个对角加凸起黎既硬卡纸,连埋个底纸一齐攞出嚟会方便啲~

价钱同选择方面:
正常size ($47@1; $415@9 (1盒)):新鲜青柠挞 🍋 (+ $3)、香橙伯爵茶挞 🍊、法式咖啡忌廉布丁挞 ☕️🍮、士多啤梨忌廉挞 🍓、三重香浓朱古力挞、牛奶朱古力柚子挞🥛、黑芝麻抹茶挞 🍵 (+ $3)、柠檬榛子朱古力挞 🍋
迷你size ($400@16 (1盒)):椰子芒果挞 🥥、覆盆子朱古力挞 、士多啤梨忌廉挞 🍓、黑芝麻抹茶挞 🍵、香橙伯爵茶挞 🍊

订到一定金额,只要输入优惠码不论送货定自取都有优惠: a) 买满$1,500自取85折 b) 买满$1,500送货9折 c) 买满$3,000自取85折

虽然今次散水饼我食唔到,但系之前食过一次印象几好,所以味道上综合一下我同同事既意见出黎~ 迷你16个一盒既系固定左下面呢5只味:

(5😍 系满分,🤩系半分)

椰子芒果挞 🥥🥭🥧
椰子mousse为主,软滑绵密,芒果🥭除左系上面既点缀之外,里面仲有一层芒果🥭jam~ 份量啱啱好,酸酸甜甜中和翻椰子济济地既感觉,两种热带水果都夹!表面仲撒左啲椰丝🥥,加埋里面既青柠皮🟢🍋几有层次感又清新啲,甜度适中~ 挞皮酥脆

覆盆子朱古力挞 🍓🍫🥧
朱古力味香浓而且幼滑,口感好似生朱古力咁,唔会好似牛奶🥛朱古力🍫馅咁实身,亦无咁甜,部分系用左有朱古力🍫界Hermes 既 valrhona👍🏻 同时用左红莓🍓酸酸甜甜中和翻几开胃,除左表面有之外,中间有薄薄既一层jam,份量同比例啱啱好~ 饼底衬返系松脆既朱古力🍫底

士多啤梨忌廉挞 🍓🍶🥧
雪白及香草🌿忌廉细致幼滑,上面有士多啤梨🍓jelly🍮,里面仲有青柠皮🟢🍋 同士多啤梨🍓果酱,口感丰富得嚟,青柠皮令到成个挞更清香,以往士多啤梨加忌廉呢个组合虽然喺蛋糕🍰比较常见,但多cream比人觉得会好肥咁,今次除左表面既jelly仲有里面既jam正正可以和翻,买相又靓🤩 杏仁饼底同下面既伯爵茶挞一样~

黑芝麻抹茶挞 ⚫️🍵🥧
呢个配搭特别得黎有层次感,用左味甘醇厚既京都🇯🇵宇治抹茶🍵做mousse, 软绵细滑,用既抹茶粉仲要有证书认可真系好有心👍🏻 配埋杰杰地同甜甜地既香浓黑芝麻酱⚫️,中和翻苦味,估唔到两样野虽然都浓味,但两者香味相得益彰,齿颊留香!朱古力🍫底亦都松脆~

香橙伯爵茶挞 🍊☕️🥧
橙🍊味既甜品一向比人一种好甜既感觉,但呢个唔会,表面既橙肉蜜饯同茶既比例恰到好处,配埋口感软滑、芬芳馥郁既伯爵茶☕️cream,估唔到几夹!杏仁饼挞底松脆得嚟唔会好易碎,又唔会过湿几难得~

$400 for 1 box; $1,440 for 4 boxes (买满$1,500有9折)

好味指数:😍😍😍😍🤩
推介指数:😍😍😍😍🤩