2020-04-09
今日嚟到海港城呢間專門食松露嘅餐廳食午餐,預先訂咗枱唔駛等即刻有得入,我哋坐低嗰時唔算多人,揀咗個weekday set lunch。麵包:麵包上枱嗰陣唔係暖嘅,伴碟有兩款牛油,一款松露、一款海鹽。松露龍蝦湯:個湯十分濃厚,好重龍蝦味,入面有幾舊龍蝦肉,松露反而比龍蝦味掩蓋左煎鴨肝:煮得好出色,雖然唔係鵝肝,但係煎得恰到好處,伴碟仲有蘋果,酸酸地中和返油膩感松露意大利飯:呢個意大利飯亦都好出色,飯粒軟硬程度煮得啱啱好,每一粒飯都比松露汁包圍,松露同菇類嘅份量毫不吝嗇和牛牛柳:牛柳本身肉質上盛,師傅亦都好好掌握火候冇煮得過火,伴碟嘅蔬菜亦都冇忽略調味,可惜嘅係份量比較少,作為主菜男人食就未必夠🙈松露焦糖燉蛋:焦糖燉蛋表面有兩塊松露,雖然松露嘅味道唔太突出,不過焦糖燉蛋做得好出色,中間仲有一小塊焗過嘅合桃,平衡返焦糖燉蛋嘅口感,豐富左成個層次松露奶凍:呢個甜品可以算係成餐飯入邊松露味最突出,一放入口齒頰留香,可能係因為奶本身冇乜味道。不過甜品係松露味個人覺得有啲奇怪😂