2022-01-15 3620 浏览
Honbo 大家如果有留意我嘅post,就知我其实好钟意食burger,有阵时会一个礼拜会食两次,而呢间亦系我一直都想去嘅,又被称为全港第一burger🧐。 而我食完之后,我觉得的确系高质嘅,但就唔知系唔系全港第一burger🤔。 Honbo位于湾仔日月星街,老板原本系位医生,但决定辞去稳定收入,开Burger店。好多人都觉得佢呢个决定好笨,但而家拥有四间分店嘅佢,证明佢当日赌注系冇错嘅👍。 店舖环境狭窄,以蓝白色为主调,坐喺出窗外又有种外国风情,内里格局灰喑,以一个红色嘅霓虹灯点亮,我个人认为不太讨好,影相又影得唔靓,所以大家就将就吓啦😅。 食物选择一眼睇哂,都系牛肉汉堡为主,但牛肉有得拣唔同嘅份量同Size,有厚有薄,平日午市有得叫套餐,有薯条/蕃薯条拣,另收加一。而呢度所有野都系自家制🤩。 Honbo$98(set w/sweet potato fries & coke zero$40) 卖相就几普通,而份量都佢偏细,饀料唔算多,一口size,而食物定位都徘徊系$100左右,而套餐要加$40,性价比真系徧低🤨。 据说面包同平时嘅brioche唔同,呢只系汤种面包,我个人对面包系好
Honbo

honbo

据说面包同平时嘅brioche唔同,呢只系汤种面包,我个人对面包系好讲究嘅(睇返我之前burger食评都知,而外国好多youtuber e.g.joshua weissman 都鼓励自制汉堡面包)而呢度嘅包就满足到我🥰。

面包面头有D气泡,中间有烘过,避免burger变湿。口感蓬松,软熟又略带嚼劲,徧向淡口,冇乜牛油香,但就有轻微嘅面粉香,的确系唔错👍。(但我个人都系徧好一般香浓松软嘅包😅)

honbo

汉堡扒嘅做法特别,将4oz 嘅肉量分成两片薄切汉堡扒,用铁板压实个肉(估计),拎佢有层焦香咗嘅crust,带来脆口。肉粒松散,质感少似系'肉粒',又唔系平时咁一大旧,呢度主要都系食返佢嘅肉味,冇乜多余调味

喺牛扒煎紧嘅时候,已放入芝士(估计),拎佢热溶渗透于肉中,令芝士成为“牛扒嘅肉汁”,令牛扒变得油润又有阵奶香,系好独特嘅体验😯。

酱汁系蛋黄酱,香滑酸甜,均衡分布于其中,同肉/包/芝士系一个好好嘅配搭。配菜有冲洗过嘅洋葱,爽口而唔“喇”。少少酸瓜,而且冇我最增嘅蕃茄😲。(令burger包变汁同淡口)

炸蕃薯条

sweet potato fries

份量好多,而且切得好厚,形状又唔系对称嘅,睇得出系手切🤣。炸嘅时间刚好,外层金黄香脆,内里绵密软糯,香甜可口,但又未到「黎到呢度必叫」嘅程度,而且我认为外层额外洒上嘅糖令佢有阵唔自然嘅甜味,我就唔系太钟意🤨。

• Honbo