2017-11-20
好野梗係要翻尋味,之前偶然朋友介紹之下幫襯過米走雞既另一間分店,原來觀塘亦都有分號,當然要試佢一試。若然唔係資料收集過,一時之間真係將唔到兩間分店連繫埋一齊,皆因兩者風格大不同。米走雞live 鋪內燈光偏暗 帶有酒吧既氣氛,而且好戲在後頭,8點左右會有live band表演,完全係意外之喜。一如上次經驗,我地叫左火焰麻辣雞煲,侍應用火機一點 炎炎火焰繼而熊起,由於另一半第一次見既關係 都不其然嘩左一聲。 雞件多是雞脾肉,啖啖厚肉 肉質都嫩滑,我地叫左小辣,所以味道微辣 食落更上癮。另外,我地驟眼見到竟然有駝鳥肉,皆因太耐冇食過既系 就興起點左一份嘗一嘗。駝鳥肉份量十足,而且厚身,因為預先已經掩製左既關係 味道會比較重。食雞煲點可以無響鈴,呢到既響令係巨人size,一件頂兩件,十分誇張。另外就叫左半份小蟹柳,但佢就冇扮晒蟹,質素同平時街市買到果d粉團簡直係兩種層次。手打五寶拼盤,上次係另一間分店食過唔錯,所以今次都點左一份,仍然真材實料,首推蝦丸,內有蝦肉,令蝦味更濃郁。最後當然唔少得點左一份雜菇拼盤 清一清油膩感。一份約有四款菇類,份量唔算多 但就岩岩好埋個靚尾。雞煲就食得多,但係食雞
雞煲就食得多,但係食雞煲既同時仲有live band睇,係香港真係冇乜見過,可以話連聽覺都滿足埋。