2015-01-08 777 浏览
因为屋企离屯门太远 所以都好少入屯门,因为我有个老朋友新居入伙,所以今次就系第一次黎到屯门VCity 呢个商场。由于搬运公司冇咁早将家私送到,所以我地决定落商场食野。由上面扶手电梯落到黎,第一眼最吸引我既餐厅就系罗麦记,因为佢既招牌与其他餐厅既招牌有所不同,佢既招牌特别大 ,离好远都可以睇到。所以我地决定进入呢间餐厅进食午餐。进入餐厅既一刻,我好像返回到七八十年代一样。门口的大闸,墙上暗淡既灯光,怀旧既广告招牌,餐桌上彩色既康乐棋枱纸,另我融入在这个环境气氛当中。但最特别既系,服务员既制服竟然系一班学生一样。每一个服务员都充满著青春,勤奋同用心服务既精神,这是值得一赞。由于,今朝我同朋友都食过早餐,所以今次入黎就食一啲出面好少食既小食。首先我地就叫左猪罗包同避风塘鸡翼。 先讲下呢个猪罗包,原来二食既意思并唔系二个人食,而系一个包有二种唔同既口味。相入面可以睇到一边系洋葱猪排,而另一边系吉列猪排。因为我唔食洋葱既关系,所以我就走左洋葱。先讲洋葱猪排,个包好脆口,可以用外脆内软黎形容,猪排并唔难咬而且入面充满住肉汁,食落特别香口。而另外一面就系吉列猪排,沙律酱加上青瓜,生菜同蕃茄味道当然好

猪罗包

先讲下呢个猪罗包,原来二食既意思并唔系二个人食,而系一个包有二种唔同既口味。相入面可以睇到一边系洋葱猪排,而另一边系吉列猪排。因为我唔食洋葱既关系,所以我就走左洋葱。先讲洋葱猪排,个包好脆口,可以用外脆内软黎形容,猪排并唔难咬而且入面充满住肉汁,食落特别香口。而另外一面就系吉列猪排,沙律酱加上青瓜,生菜同蕃茄味道当然好清新,而且吉列猪排并唔油腻,所以食落去系好开胃,值得一试再试。
避风塘鸡翼

第二款系避风塘鸡翼,多数系出面食到既系香茅或者普通炸鸡翼,呢个真系第一次食。鸡翼上面沾上左炸蒜,另到口感上升左另一个层次,鸡翼炸得并唔干身,而且仲系岩岩好,里面既肉汁同样一咬就流左出黎,下次黎到一定要叫二个先够。

最后就系二杯特饮,我饮既系菠萝粒粒冰,估唔到既系原来菠萝粒粒入面既系用菠萝同菠萝汁黎雪,我谂背后既意思系兼顾到顾客往往系食野既过程中忽略左饮品,粒粒冰融化左后杯饮品既质素都没有变化。加上下午既温度特别高,饮完呢杯菠萝粒粒冰后,真系有消暑解渴既效果,个人认为夏天既时候饮真系一流

今次就写住咁多先 ,下次我一定会再亲访罗麦记呢个咁有特色而怀旧既餐厅!
2015-01-08
等候时间
10 分钟 (堂食)
避风塘鸡翼
  • 菠萝粒粒冰