2018-05-23
同朋友係深水埗鴨寮街買完電腦零件,已到晚餐時間。咁岩經過一間叫軟橋米苔目既台式餐廳,個名好特別,決定一試。 聽同我地落單果個員工講先知,原來米苔目係台灣既一種手工麵,好熱情咁推薦我地試下。於是我同朋友都點左湯米苔目系列,$36仲可以任選兩個餸。 首先,講下我果碗,酸辣湯底配豬潤同鮮冬菇,辣度岩岩好,酸辣開胃。冬菇夠入味,豬潤爽滑,仲發現左心型既豬潤片添。米苔目細細條,口感較軟腍,手工米苔目天然健康,對台灣美食又多了認識! 朋友果碗,酸辣湯底配韭菜餃同雞肉,韭菜餃皮薄有肉汁,韭菜陷新鮮。餐廳貼心提供三種可選辣度:小,中,大辣。還有其他五種湯底如方魚湯底,泡菜湯底等。 至於飲品,點左日本蜜瓜波子汽水同埋日本櫻花可樂,顏色好靚,分別係淺綠同淺紫,天氣炎熱,有氣飲品超解渴。 我地仲叫左三款滋味小食,Q彈豆腐通過輕微油炸,外脆內軟~再撒上一些味粉~真係幾惹味! 蟹肉碗仔翅超足料,多蟹肉再配一d條狀既瘦肉同木耳,仲夠杰身,係我食過最好味既碗仔翅。 涼拌皮蛋,雖然唔辣,但卻有另一風味,青椒粒同蒜蓉同皮蛋都幾match。 呢一餐好滿意,下次再黎深水埗,一定再試下餐廳其他正宗台灣美食! 軟橋米
軟橋米苔目餐廳
深水埗鴨寮街249號地下B舖